Новини от област Стара Загора и България

Водно огледало с фонтани ще краси центъра на Станционната градина

Водно огледало с фонтани ще краси центъра на Станционната градина
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ремонтните работи в парка до старозагорската ж.п. гара вървят по план, ще ремонтират и езерото на Капсамунов

Обновената Станционна градина в Стара Загора ще разполага с 4 детски площадки за различни възрасти, водно огледало и амфитеатрално оформени кътове за почивка. Повечето атракции в обновения парк ще бъдат насочени към активното забавление на децата. Един от най-атрактивните кътове за спорт и развлечение ще бъде модулна въжена система с комбинирани уреди за кателене и за тренировки за деца над 10 години.

Проектът предвижда цялостна подмяна на алеите с нови, модерни настилки. Пешеходните зони се изпълняват с вибропресовани, бетонови блокчета в различни цветове – светлосиво, антрацит, жълто и червено. Това установи репортерска проверка на Divident.€U.

Важен елемент от проекта за ремонта на Станционната градина е озеленяването. Предвидено е засаждане на иглолистна и широколистна растителност, цветя, както и монтиране на модерна поливна система. В плана изпъква с външния си вид централната алея, която свързва центъра на града със старозагорската ж.п. гара.

Грозните някога тоалетни в североизточната част на градината вече се превръщат в модерна обществена тоалетна с удобства и за хората с увреждания.

Строителните работи по ремонта на Станционната градина в Стара Загора се движат по план. Вече са подновени настилките на няколко основни алеи, доставено е оборудване за четирите детски площадки, които ще бъдат оборудвани с катерушки, произведени във Франция. Монтирани са нови стълбове за осветителни тела.

На централно място в Станционната градина ще има водно огледало с фонтани. Теренът за изкопните работи по оформянето му вече е подготвен. Започва монтажът на водопроводи за фонтаните, каза ръководителят на обекта - Димитър Друмев от фирмата–изпълнител ВДХ АД.

Направени са и бетонни отливки на бъдещите места за сядане, които ще бъдат покрити със седалки от дърво.

„Има всички предпоставки обектът да бъде завършен навреме, в предвидения 9-месечен срок, тоест през месец април 2021 година.“ каза на място главният архитект на община Стара Загора – Виктория Грозева. За да добие това място на Стара Загора още по-приветлив вид, изцяло ще бъде ремонтирано и близкото езеро. „По този начин се надяваме да разширим още повече центъралната част на града и Станционната градина да стане едно от най-привлекателните места в Стара Загора“, допълни тя.

Като геометрична схема Станционната градина обединява 4 старозагорски квартала. За сравение, градската градина „5 октомври“ и паркът на Алана заемат едва една четвърт от тази площ.

Представители на Дирекция „Строителство и инвестиции“ заедно с главния архитект и представители на инвеститорския надзор на обекта проведоха среща на мястото на строителния обект. Ако зимата не е сурова и позволява нормална строителна работа, смятаме че обектът ще бъде предаден в срок, смятат контролните органи.

Ремонтът на Станционната градина в Стара Загора е на стойност 4 млн. 394 хил. лева, като безвъзмездната помощ е в размер на 4 млн.лева. Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Коментари към новината

Още новини от Общество