Винено пътешествие до Могилово и Мидалидаре

Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

За да стигнеш до чирпанското село Могилово , трябва да поемеш по криволичещите пътища през сърцето на Централна Средна  гора. Някъде там, между хълмовете е сгушено селцето. По пътя до него ще преминеш през друго селище, известно с винарските си традиции - Винарово.

В земята на този древен винарски район боговете със сигурност са погребали времето, но не и тайните на хилядолетните лозарски традиции, допълнени днес с модерни технологии.  

Тук те посрещат  уютни винарни, с добри стопани, които  ти разкриват тайните на хубавото вино.

Ако  търсиш интересни места, подходящи за винен туризъм, този край непременно ще ти хареса.

Чирпанското село Могилово непрекъснато увеличава жителите си, за разлика от повечето български села през последните години.  Днес в него живеят около  100 души.

Преди 2009 г. обаче, жителите на Могилово се броят на пръстите на двете ръце, селцето е западнало и никой не иска да купува имот  тук.

В хълмовете на Могилово с причудливите къщурки и домашни лозя във всеки двор се влюбва от пръв поглед руснакът Евгений Юсупов . В Могилово  той открива своето ново приключение, създавайки винарското имение Мидалидаре.

С този видеоразказ ще дадем нова идея за вашата съботно-неделна разходка - този път из Чирпанския край и по-конкретно в селата Винарово, Могилово и винарското имение Мидалидаре Естейт.

Приятно гледане!

Коментари към новината

Още новини от Туризъм