Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски, "Продължаваме Промяната": Не сме изненадани от добрия си изборен резултат

Радослав Рибарски, Продължаваме Промяната: Не сме изненадани от добрия си изборен резултат
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Радослав Рибарски е областен координатор за Стара Загора на коалиция “Продължаваме промяната“ и водач на листата на коалицията в Стара Загора.

На изборите на 14 ноември Рибарски получи най-много преференции от кандидат-депутатите от Старозагорски регион – почти 2000.

Той е на 38 години е, завършил е международни икономически отношения в УНСС, а след това „Управление на международни проекти“ в същия университет. Завършва и харвардския курс в Софийския университет, където негови преподаватели са именно Асен Василев и Кирил Петков.

Кариерното му развитие до момента е изцяло в сектор енергетика. Стартира кариерата си с работа по мащабен проект на голяма американска компания за изграждане на ветро енергиенпарк. Оттогава до днес развива редица международни проекти в сектор енергетика.

Досега Радослав Рибарски не е членувал в политическа партия или организация. По време на предизборната кампания Рибарски казваше, че основните му ангажименти ще бъдат именно в сектор енергетика.

- Господин Рибарски, в Стара Загора „Продължаваме Промяната“ е първа политическа сила и печели 27,46% от гласовете на хората. Очаквана ли беше такава победа?
- При срещата ни с хората в предизборната кампания, много от тях изразиха своята подкрепа. Идеите, които споделихме бяха посрещнати с одобрение и надежда от старозагорци. По тази причина и очакванията ни бяха високи, не сме изненадани от изборния резултат.

- Вие сте кандидат-депутатът между всички 277 кандидати с най-много преференции в регион Стара Загора. Как си обяснявате толкова голямо доверие?
- Оказа се, че имам почти 2000 преференции като кандидат-депутат на тези избори, макар че не съм човек с големи публични изяви. Според мен това се дължи на факта, че работя в сектор енергетика и съм поел ангажименти в предизборната кампания да защитавам бъдещето на комплекса „Марица Изток“. Нашият регион е свързан с този сектор, така ще бъде и занапред.

В сектор енергетика ние, от „Продължаваме Промяната“ заставаме твърдо зад позицията, че комплекса „Марица Изток“ трябва да получи добър анализ за перспективите пред него. Би трябвало нашият случай да бъде разгледан и от световните технологични компании, те също да дадат предложение. Целта е да видим кои са най-добрите технологии, какво предоставят те като възможности.

Необходим е също анализ как да стане плавния преход и бъдещата декарбонизация. Трябва да спрем да си говорим за затваряне на комплекса и да видим кои възможности пред него са реализуеми.

- Кои са останалите ангажименти, които ще имат към Стара Загора депутатите от „Продължаваме Промяната“?
- Усилията ни ще бъдат насочени към привличане на нови инвестиции в региона, към откриване на индустриални зони, предоставяне на друга алтернатива освен въгледобива. Стара Загора има големи възможности за по-добро технологично развитие и те трябва да бъдат реализирани.

Към момента всичките ни усилия ще бъдат насочени към съставяне на стабилно правителство. Ако поставим разговорите с другите партии на експертна основа и поставим ясни цели, се надяваме да успеем.

- Колко души от листата на „Продължаваме Промяната“ в Стара Загора очаквате да влязат от ПП в парламента?
- Това е големият въпрос. Надяваме се, че ще влязат трима души. Третият в листата - Радослав Василев, е втори по преференции в нашата листа, той събра над 600 преференции, което също говори за доверие към него от страна на избирателите.

Коментари към новината

Още новини от Политика