Новини от област Стара Загора и България

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ съкращава една трета от служителите си

21435 22/03/2024 14:46 Икономика Енергетика
ТЕЦ  КонтурГлобал Марица Изток 3  съкращава една трета от служителите си
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В никакъв начин не говорим за затваряне, очакваме централата да заработи през втората половина на годината, коментира изпълнителният директор Васил Щонов

Ръководството на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ обяви пред своите служители, че ще съкрати около една трета от персонала си, тоест до 160 души.

Съкращението ще започне след 45 дни - в средата на май.

Тепърва ще стане ясно кои от работниците ще бъдат освободени. Подборът ще бъде направен съгласно критерии, разработени съвместно от ръководството на централата, синдикатите и преките ръководители в компанията, съобщи за Divident.EU  изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Васил Щонов.

 В централата и корпоративния офис на компанията работят общо 450 души.

На 21 февруари централата спря временно работа с изтичането на договора ѝ с Националната електрическа компания.

Съкратените от работа служители ще получат между 6 и 10 работни заплати в зависимост от трудовия си стаж. Те ще имат възможност да се регистрират в Бюрото по труда и да получават обезщетение в размер на 60% от работната си заплата в продължение до 1 година.

В същото време  хората ще имат възможност  да започнат безплатни курсове за квалификация и преквалификация, така че да могат да си намерят работа, включително и по новите проекти на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, свързани с изграждане на слънчеви централи, системи за съхранение на енергията, а на по-късен етап и газова централа, каза Щонов.

 „Колективният  трудов договор  в ТЕЦ „КонтурГлобал“ е изтекъл, но въпреки това даваме два пъти повече заплати, отколкото ако договорът беше валиден. В КТД е предвидено при подобно съкращение, освободените да получат между 1 и 5 заплати“, каза изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Той допълни, че служителите ще бъдат освободени по най-благоприятния за тях начин, така че да получат максимално високо обезщетение.

Бъдещето на централата Оптимизираме персонала си спрямо очакваното натоварване на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ през следващите години. В никакъв начин не говорим за затваряне. Вярваме, че наше задължение е да държим централата в готовност, докато си изпълним успешно стратегията към преминаване към производство на ел.енергия с по-ниски въглеродни емисии. Оставаме в пълна работна готовност, подчерта Васил Щонов.

Изпълнителният директор допълни още, че цените на ел.енергията в момента са много ниски - най-вече заради цената на газа в региона, което прави производството на ел.енергия от въглища икономически неизгодно. На този етап е по-евтино да се внася ток, произведен от газови централи в Румъния и Гърция, отколкото да работят централите ни.

Очакванията на ръководството на централата е ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ да заработи през втората половина на годината.

Нов проект ТЕЦ КонтурГлобал планира да започне строеж на 80-мегавата слънчева централа, която ще бъде разположена на около 3,5 км от настоящата централа. Компанията вече разполага с необходимите  разрешителни за стартиране на строителството. Новият проект ще бъде изпълнен изцяло със собствени средства. Очаква се работата по него да приключи в края на 2025 година.

Компанията е подала и инвестиционни предложения в Министерство на енергетиката към Фонда за справедлив преход за изграждане на батерии за съхранение на ел.енергия и газова мощност.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика