Новини от област Стара Загора и България

Наслука

12-годишен въдичар улови рекордно голям сом в езеро "Загорка"

42837 20/11/2023 16:46 Забавно Любопитно
12-годишен въдичар улови рекордно голям сом в езеро Загорка
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Трофейната риба е почти връстник на момчето, което я е уловило, защото е пусната в езерото преди около 10 години

12-годишно момче улови най-големия сом досега, откакто езерото е стопанисвано и зарибявано от Спортния клуб по риболов в Стара Загора. Трофейната риба е с тегло 24 килограма и 600 грама и е дълга 155 см - горе-долу колкото малкия риболовец, който се казва Толга.

Вълнуващото събитие е станало вчера, сомът захапал стръвта и Толга майсторски го водил, докато успял да извади чудовището на брега за радост на всички свои приятели.

12-годишният Толга е висок колкото трофея си

12-годишният риболовец е редовен посетител на езерото и често обича да хвърля въдица, разказа за Divident.EU председателят на клуба Александър Мечев. "Сомът е поне 10-годишен, което значи, че е почти връстник на Толга. Сигурно е от първите сомове, с които зарибихме езерото, когато го поехме", обясни Мечев.

Председателят на риболовния клуб разказа, че досега са хващали шарани, толстолоби и сомове, но не по-големи от 15-16 до 21-22 килограма. Затова сомът на Толга поставя своеобразен рекорд като най-голямата регистрирана уловена риба в езеро "Загорка". Мечев е убеден, че в езерото плуват и много по-тежки екземпляри.

Откакто езерото се зарибява редовно, в него плуват доста охранени екземпляри от най-различни видове. Всеки ден десетки рибари се опитват да ги уловят и не веднъж са вадили трофейни риби. Но ето че накрая един 12-годишен хлапак сложи опитните си батковци в джоба, като улови и извади най-голямата риба досега от езеро "Загорка".

Толга и големият сом

Коментари към новината

Още новини от Забавно