Новини от област Стара Загора и България

Някогашната „Зелена баня“ в Стара Загора отваря врати като очна клиника наесен

Някогашната  Зелена баня  в Стара Загора отваря врати като очна клиника наесен
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ремонтът, реставрацията и обновяването на известната като „Зелена баня“ или „Патка баня“ стара сграда в Стара Загора вече е към своя край. Предстои тя да отвори врати до 2-3 месеца вече като модерна очна клиника, съобщи за Divident.EU инж. Димитър Янков - собственик на строителна фирма „Теком“, която работи по строителната част на обекта.

Модерният медицински център е собственост на известния офталмолог д-р Станимир Трошев. Проучвателните работи по реконструиране на някогашната баня започна през 2019 г., а строителното разрешение е получено през 2021 г.

Арх. Мария Каразлатева и инж. Димитър Янков

Сградата на „Зелената баня“ е със статут на паметник на културата и изискваше доста усилия от страна на архитекти и строители, за да възвърне тя облика, предаден ѝ от легендарния старозагорски архитект Христо Димов.

Проектант на реконструкцията е арх. Радосвета Кирчева, а ангажиментът за консервация и реставрация е поела арх. Мария Каразлатева.

„Архитект Димов е съумял да включи в сградата символи, които са много важни за историята на града, за етносоциалния състав на старозагорското гражданство. Формите на прозорците са емблема на структурата на старозагорското гражданство. Куполът и сводът са архитектурни елементи, които означават съборно място.

Настоявах това, което е останало автентично от оригиналната сграда, да бъде запазено при всички случаи“, обясни арх. Каразлатева.

Действително, всеки, който посети обновената сграда, ще види, че са запазени основните архитектурни достойнства на тази значима за Стара Загора архитектурна забележителност. Предназначението на различните помещения в нея обаче, вече са с напълно различно предназначение. Къпалнята на някогашната „Зелена баня“ става хирургия, а мястото под купола се превръща в приемна за гражданите.

Зелената баня преди ремонта

„Запазва се функционалната система на пространствата. Запазва се символиката, която арх. Димов е вкарал в сградата. Задачата на архитектурата е да въздейства символично. Символът се разбира от всички хора. По тази начин арх. Димов  запазва за вечни времена историята за социалната характеристика на гражданите на Стара Загора“, казва арх. Кразлатева.

Богата история Сградата на „Зелената баня“ е построена през далечната 1929 г. по проект на знаковия старозагорски архитект Христо Димов по поръчка на частния инвеститор Раиф Мусафов. Това пише в книгата си „Стара Загора в архитектурни образи“ арх. Живка Кирчева. На мястото на Зелената баня е имало стар турски хамам, построен и поддържан от предците на строителя на новата баня, старозагорският гражданин от турски произход Раиф Мехмедов Керкеняков.

Масивната каменна конструкция на хамама е оцеляла след опожаряването на града по време на Руско-турската война 1877 - 1878 г. След Освобождението е оценена и защитена посредством статут на „Народна старина“. По-късно е съборена под обществен натиск и наложителни регулационни промени.

По проекта на арх. Христо Димов сградата е изградена в популярния за Германия стил модерн със симетрична архитектура. Тя е работила като баня до 70-те години на 20-ти век. Във времето след промените е закупена от тогавашната частна „Тексимбанк“. Била е преустроена, като е бил излят голям стоманобетонен трезор под основното помещение. За няколко месеца е била използвана и от ДЗИ.

От банката са направени допълнителни крила на сградата, които не са съществували в проекта на арх. Димов.

Строителни предизвикателства Строителната работа беше истинско предизвикателство за нас, казва собственикът на фирма „Теком“ Димитър Янков. От една страна трябваше да възстановим автентичния външен  вид на сградата на арх. Димов, от друга страна трябваше да създадем условия за работата ѝ като модерна очна клиника. Положихме голямо старание да възстановим стила. Най-важното, което носи паметта на града е било унищожено. Това са т. нар. арковидни прозорци. Самите елементи вече бяха изградени по друг начин. Използвахме постиженията на съвременните материали и технология, за да възвърнем автентичния вид на прозорците и целия външен вид на сградата, допълва той. Строителите са запазили и оригиналния вход на сградата с овални прозорци.

Запазена е и фигурата на лебед, която стояла на входа. Именно заради лебеда старозагорци започват да наричат къпалнята "Патка баня". Фигурата ще бъде реставрирана и по-късно ще се реши дали да бъде позиционирана някъде, тъй като няма архитектурна стойност.

За да възстанови някои елементи, строителят посещава възстановената баня в село Ягода, която също е дело на арх. Димов. Янков влага подходящи съвременни материали, които гарантират запазване на структурата за дълъг период от време. Възстановява оригиналните детайли на сградата отвън в стил сецесион.

Намерението на инвеститора в лицето на д-р Станимир Трошев е да постави паметна плоча за арх. Христо Димов, като в текста отбележи и факта, че дъщеря му също е била офталмолог.

Подпокривното пространство на сградата ще се превърне в учебен център. Там ще могат да наблюдават операции и да се учат студенти, които посещават клиниката.

По време на реставрацията на сградата арх. Каразлатева е открила оригинален стенопис от турско време, който е запазен в овалния таван на входа. Този стенопис ще бъде съхранен за идните поколения под специално матово стъкло.

Още по темата: Откриха оригинален стенопис от турско време в „Зелената баня“ на Стара Загора

Коментари към новината

Още новини от Строителство