Новини от област Стара Загора и България

Комисар Христов: Няма данни беглецът с автомобила да е починал заради действия на полицаи

Комисар Христов: Няма данни беглецът с автомобила да е починал заради действия на полицаи
Divident.€U Divident.€U

Преследваният близо половин час по улиците на Стара Загора мъж направил 5 катастрофи и опитал да прегази полицаи

Директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов даде брифинг във връзка със случая с починалия 58-годишен Пламен Петков след неподчинение на полицейски екипи и преследване с автомобили из града на 30-ти декември в Стара Загора.

Комисар Христов започна с изказване на съболезнования на близките на починалия мъж и изложи подробно хронологията на случая. Около 20.45 часа вечерта на 30 декември полицаите са реагирали по сигнал за въоръжен мъж, подаден от тел. 112, за който се твърди, че заплашва деца с нож. На посоченото мчясто пристига полицейски екип, открива подалият сигнала, който им посочва паркиран лек автомобил Ауди А6 и човек в него, за когото твърди, че е извършителят на заплахите с нож. При приближаването на полицейския екип човекът в колата се заключва и потегля, като прави опит да прегази един от полицаите, който обаче успява да се отдръпне навреме.

В продължение на около 20 минути автомобилът кара през града без да спре на пуснатата полицейска сигнализация и правените му знаци. На два пъти влиза в бензиностанцията на ОМВ, където удря спрели да зареждат коли, за да може отново да се измъкне от полицейското преследване. Реализира пет пътнотранспортни произшествия - с един цивилен и два патрулни автомобила, не изпълнява разпорежданията на полицейските служители и се движи в зони на централна градска част, в които в този момент има много цивилни граждани.

Гонитбата съвпада и с периода на засилените мерки за сигурност, предприети от МВР като цяло във връзка с коледно-новогодишните празници. Областният директор уточни, че това не е планирана акция, в която полицията да има информация за лицето. Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, опазвайки спокойствието на гражданите и всички нас по празниците.

По думите на комисар Христов полицаите са действали съобразно ситуацията и решенията, които те на място са взели, са били за краткия период, в който е имало време за реакция. "Никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива и към момента нямаме категорични данни, че смъртта на мъжа е настъпила, вследствие действия на наши служители", заяви още ст.комисар Христов.

Във връзка с големия обществен интерес и с максимално безпристрастното установяване на обективната истина, сме назначили две проверки в ОДМВР-Стара Загора. Първата е от 31 декември, тя е комплексна проверка по случая и изпълненията на служебните задължения на тези служители, а втората беше назначена вчера спрямо действията на конкретен колега, който е управлявал автомобила и е „тампонирал“ преследвания автомобил. Във вчерашния ден е разпоредена и проверка от инспектората на МВР, която е в ход, уточни още директорът на ОДМВР-Стара Загора.

„В контекста на казаното, искам да уверя Вас и всички граждани, че проверките ще бъдат извършени максимално кратко, обективно и в тази връзка трябва да изчакаме и хода на следствието, защото голяма част от отговорите ще дойдат именно от назначените експертизи по делото. Ние извършваме проверка по отношение на дисциплината, тактическите действия и етичните норми, които са заложени в Етичния кодекс на служителите от МВР. Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите било то и такива с пагон това е позицията на МВР и на ръководството на ОДМВР-Стара Загора.“, категоричен бе ст. комисар Лазар Христов.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред