Новини от област Стара Загора и България

Сдружение „За Марица изток“ ще участва в местните избори в Стара Загора

9870 10/07/2023 17:32 Политика Опозиция
Сдружение  За Марица изток  ще участва в местните избори в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сдружението ще настоява за справедливо разпределение на средствата по Териториалния план

Сдружение с нестопанска цел „За Марица изток“ ще участва в изборите за местна власт на Стара Загора. Целта е да влязат в местния парламент общински съветници, които да защитават правата на работещите в комплекса „Марица изток“ и справедливото  разпределение на парите по Териториалния план за справедлив преход, по който регион Стара Загора очаква да постъпят значителни средства.

Сдружението няма намерение да издига кандидат за кмет и да се политизира, съобщиха учредителите му.

СНЦ „За Марица изток“ е създадено от 7 души – всички те работят в комплекса, като на пресконференция днес бяха представени четирима от тях – Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ и зам.-председател на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Антон Лазаров, Димитър Тодоров и Наско Митев от ТЕЦ „Марица изток 2“.

Синдикалните лидери изразиха възмущението си от факта, че до момента никой от регион Стара Загора няма представа какво представлява Териториалния план за справедлив преход за региона. Те съобщиха, че са готови на протести – блокиране на пътища и затваряне на магистрали, ако този план не защитава правата на работещите в комплекса „Марица изток“ и на гражданите от регион Стара Загора.

На 17 юли СНЦ „За Марица изток“ организира среща с всички парламентарно представени сили в Народното събрание, с представители на бизнеса и цялата старозагорска общественост. „На тази среща ще изложим тезата си и ще обсъдим проблема в комплекса, който на практика е национален проблем. Целта е да излезем с обща позиция, с декларация“, съобщиха представителите на Сдружение „За Марица изток“.

"Единствената цел на Сдружението е да защитава правата на хората от комплекса, да работи за продължаването на 60-годишната традиция в производството на ел.енергия от местни лигнитни въглища“, посочиха четиримата учредители.
Според тях ще настъпи социална катастрофа в региона, ако бъде затворен комплекса.

В комплекса „Марица изток“ са заети над 11 000 души и още над 7000, които работят в частни фирми, обслужващи дейността му. Само в Стара Загора живеят около 8 000 души, които работят в комплекса. Те получават заплати, като ежемесечно в икономиката на Стара Загора се вливат над 18 млн. лева. Ако затворят „Марица изток“ една пета от хората ще напуснат Стара Загора, убедени са от Сдружението.

Няколко правителства през последните години работят срещу комплекса, смятат основателите на Сдружението. "Обещаваха едно, а на практика вършеха съвсем друго", посочиха те.

Чуваемост на ниво министерство няма, време е да се чуе гласът на гражданите. Целта ни е да обединим всички хора, които разбират сериозността на катастрофата и проблема“, казват от СНЦ „Марица изток“.

През последните години се взеха пагубни решения за въглищната енергетика, каза Наско Митев. Според него намаляването на емисиите на централите с 40% до 2026 г. означава излизането на един рудник от строя , както и процентно съкращение на хора от централите. Планът за възстановяване и устойчивост не отразява националния интерес.

Затварянето на комплекса „Марица изток“ е престъпление срещу държавата и всякакви идеи за частни инвестиции там са неадекватни, смятат от СНЦ „За Марица изток“. В същото време от Сдружението обявиха, че не са против създаване на алтернативни работни места през следващите години и подкрепят проекта за „водородна долина“ в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Политика