Новини от област Стара Загора и България

ТД "Сърнена гора" празнува 120 години от основаването си с интересни инициативи

ТД Сърнена гора празнува 120 години от основаването си с интересни инициативи
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Състезание по ориентиране в центъра на Стара Загора е една от проявите за юбилея на туристическото движение

120 години от основаването си празнува на 6 април Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора. До днес то остава най-голямото туристическо дружество в България, в което членуват около 700 души и което поддържа различни форми на сдружаване, според интересите на своите членове, каза на брифинг по повод юбилейната дата председателят на дружеството Георги Гацин. Най-младият член е 9-годишно момче, а най-възрастният турист е на 92 години. Миналата седмица 86-годишната Пепа Ставрева е покорила българския първенец връх Мусала.

Георги Гацин и Даниел ЙордановВ далечната 1902 година на 6 април в Стара Загора се събират група ентусиасти, които създават клон на вдъхновеното от Алеко Константинов Българско туристическо дружество. Сред пионерите на туризма в бъдещия Град на липите са обикновени хора, занаятчии, търговци, лекари, учители, ученици. Точно 20 години по-късно – на 30 април 1922 година, е основано днешното Българско туристическо дружество „Сърнена гора“, което обединява наследниците на една многохилядна „армия“ от хора, които обичат и се грижат да природата.

120 години след началото на туристическото движение в Стара Загора ТД „Сърнена гора“ може да се похвали с редица постижения и изключително развита и активна структура. Дружеството поддържа пет клуба по интереси. Най-голям и най-стар е Клубът по пешеходен туризъм. След него се нарежда Клубът на туристите ветерани, както и младежката секция към клуба по Пешеходен туризъм. Алпийски клуб „Железник“, Клубът по туристическо ориентиране „Сърнена гора А2“ са сред най-награждаваните дейности на старозагорското туристическо дружество. Голям е интересът към клубовете по ски-туризъм и към спелео клуб „Саламандър“. Клубният живот на дружеството се допълва и от велоклуб „Зарата“ и клубът по воден туризъм. Не на последно място по популярност е туристическия хор „Средногорски звуци“.

За 120-годишния си юбилей ТД „Сърнена гора“ предвижда богата на събития програма през цялата година, посочи членът на УС на дружеството Даниел Йорданов. Точно 6 април на вестникарските лавици ще се появи юбилейният вестник „120 години туристическо дружество „Сърнена гора“. От 12 до 14 април в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведат дни на планинарското кино. В едно от съпътстващите събития пътешественикът Емил Енчев ще разкаже за своите срещи и впечатления при пътуването си в Еквадор.

И тази година ТД „Сърнена гора“ ще проведе традиционния нощен поход по билото на Стара планина. Той потегля от местността „Предела“ на върха на Прохода на Републиката, преминава по билото на планината, за да стигне до хижа „Бузлуджа“. „Нощта представя планината по различен начин, хората разчитат предимно на слуха си, за да почувстват скритият живот, който никога не спира“, посочи Даниел Йорданов. Най-много участници в похода имало по време на локдауна през 2020 година, когато се записали 135 души. И до днес интересът към нощния поход по бирото на Стара планина остава висок.

Туристите на ТД „Сърнена гора“ са изпълнили целта си, поставена пред 3 години, да покорят 12-те балкански първенци. Новата им цел е да постигнат това и с 54-те на-високи планински върхове в Европа. Днес няма континент, на който да не е стъпвал крак на турист от ТД „Сърнена гора“.

Една от дейностите на дружеството е да изгражда и поддържа туристически заслони, които играят много важна роля за кондицията и сигурността на туристите. Много пъти заслоните са спасявали човешки животи, подчерта председателят на дружеството Георги Гацин. В Старозагорско са изградени и се поддържат три заслона – Тихия кът, Кара сиврия и край Телевизионната кула. Маркирани са и две интересни туристически еко пътеки. Едната пресича парк Аязмото, а другата тръгва от езеро „Загорка“, преминава покрай връх Бетеря на село Змейово и достига до село Ягода. И двете пътеки в момента са прочистени и проходими, предстои да бъдат поставени информационни табели.

Друга инициатива на старозагорското туристическо дружество е насочена към децата с двигателни затруднения. Съвместно с фондациите „Заедно“ и „Кукуряк“ са проведени изкачвания до връх Бузлуджа и до Седемте рилски езера.

На 2 април дружеството засади юбилейна гора от 120 дръвчета в района на паметника „Бранителите на Стара Загора“.

На юбилейния ден - 6 април, от 18 часа в залата на Културен център „Загора“ (бившия Синдикален дом), ще има юбилеен концерт, входът за който ще бъде с безплатни билети и покани.

На 9 и 10 април в центъра на Стара Загора ще се състои едно необичайно състезание по туристическо ориентиране. Необичайно, защото няма да бъде в гората, а в града, между улиците „Ген. Столетов“, Патриарх Евтимий“, „Ген. Гурко“ и „Отец Паисий“.

Предстои да бъде представена изложба, посветена на 120 години туристическо движение в Стара Загора. Тя ще бъде подредена на паната по пешеходната зона в южната част на парк „Пети октомври“.

Кулминацията та тържествата е насрочена за 1 май, когато среща под Аязмото ще си дадат туристи от цялата страна.

Те ще разгледат забележителностите на града и ще направят кратък туристически преход през парк „Митрополит Методий Кусев“. Заедно с още 2 туристически дружества от страната, които също празнуват 120-годишен юбилей, туристите от ТД „Сърнена“ гора ще направят 120-километров преход, като трите лъча се съберат на хижа Бузлуджа за голям празник.

Коментари към новината

Още новини от Общество