Новини от област Стара Загора и България

Бизнесът бие тревога

Славин Янакиев: Затваряме "Прогрес", ако цената на тока остане същата

3038 11/08/2021 14:37 Икономика Бизнес
Славин Янакиев: Затваряме Прогрес, ако цената на тока остане същата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Месечните разходи за ток на предприятието при сегашната му цена е почти колкото размера на фонд заплати

Ако цената на тока остане толкова висока, в най-скоро време ще затворим „Прогрес“. Невъзможно е да поемем загубата и да продължим работа". Това заяви пед Divident.€U директорът на старозагорската машиностроителна компания инж. Славин Янакиев.

Предприятието е част от Холдинг „Загора“. То изработва технически отливки и ги доставя на машиностроителни предприятия в цял свят. „Прогрес“ снабдява 60-70% от българските машиностроителни предприятия.

При цена на ел.енергията от около 300 лв/MWh, компанията дава  месечно за ток 500 000 лева. Тази сума е съизмерима с парите за фонд заплати в предприятието, който е около 700 000 лева месечно.

„Само в рамките на 2 месеца цената на тока скочи два пъти. Ако в средата на юни тя беше 100 лв/MWH, то сега я купуваме три пъти по-скъпо. За да стане ясна реалната ни ситуация трябва да имаме предвид, че максимално печалбата при нас е около 200 000 лева месечно“, обясни инж. Янакиев.

Миналата седмица старозагорското машиностроителното предприятие спря принудително работа заради високата цена на тока. В момента изпълнява само спешни поръчки.

Всички 500 човека, които работят в компанията, продължават да получават заплатите си. Ако ситуацията с високата цена на тока обаче продължи, в скоро време те ще загубят работата си.

Подобна е ситуацията и в други предприятия България. „В цяла Европа енергоемките предприятия са на регулиран пазар, защото трябва да имат дългосрочна визия за работата си. Свободният пазар е за по-малките предприятия и за битовия консуматор. В България нямаме никаква защита и по този начин се издевателства над шепата работещи предприятия в държавата“, казва директорът на „Прогрес“.

Ток има, а цената е висока. Защо се получава тази ситуация, питат от ръководството на „Прогрес“ и от други български предприятия.

Работодателите Вчера от Асоциацията на работодателите проведоха среща със служебния премиер Стефан Янев и министъра на енергетиката Андрей Живков. „Проблемът с цената на ел.енергията се решава за седмица или за месец и след това следва нова криза“, посочиха работодателите. Затова те поискаха от премиера хората, ангажирани с управлението на сектор енергетика в страната да бъдат сменени с добросъвестни експерти.

„Включени са максимално всички работещи мощности в страната. Държавната "ТЕЦ Марица Изток 2" работи с 5 от общо 8 блока", посочи министър Живков. Той подчерта, че не може да се спре износа на ток извън страната, за да успокои цените, както пожелаха някои от работодателите.

Българският енергиен холдинг В момента България изнася 1000 мегавата ток на час. Това се равнява на 1 блок на АЕЦ Козлодуй, каза в сутрешния блок на bTV директорът на БЕХ Валентин Николов. Според него големият износ е основната причина за скъпия ток.

Другата причина е, че търсенето на безлимитен ток на енергийната борса расте. „Всяка държава мисли егоистично спрямо пазара си. Докато не променим безлимитните договори ще бъде такава ситуацията. Не може да се позволи на търговците, които продават с надбавкиq да имат такива безлимитни договори, защото от това страда бизнесът“, каза Николов. Според него решението на проблема минава през Народното събрание или през Комисията за защита на конкуренцията.
БЕХ няма право да се меси в търговската част на своите дружества, уточни още Николов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика