Новини от област Стара Загора и България

Тошко Йорданов при президента: Ние ще предложим кабинет

Тошко Йорданов при президента: Ние ще предложим кабинет
Divident.€U Divident.€U

Започнаха консултациите при президента на парламентарно представените партии

"Има такъв народ" осъзнава отговорността и ще я поеме с ясното съзнание какво се изисква от тях. "Ние ще предложим кабинет", каза на консултациите с държавния глава тази сутрин Тошко Йорданов.
Искрено се надявам останалите политически партии, изключая ГЕРБ да надскочат някои свои партийни цели, защото по принцип сме различни политически субекти. Има основни неща обаче, по които не виждам противоречие, допълни Йорданов.

"След срещите с политическите ръководства, които сме поканили ще сме една идея по наясно дали ще можем да съставим правителство. Защото ако не получим подкрепа и не постигнем визия за някои основни неща, определено най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори. Което за нас не е проблем, допълниха при срещата с президента от „Има такъв народ“.

Искам да ви поздравя с изборната победа и да ви напомня за голямата отговорност, която носите. Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен и във вътрешен план. Знаете, че парламентът и правителството имат да решават важни задачи - да продължат процеса по укрепване на държавността и гарантиране на предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите, за решаване на важни социални въпроси, за решаване на неотложните промени, свързани с дълбока съдебна реформа и актуализация на бюджета - всички чакат, каза на срещата с „Има такъв народ“ президентът Румен Радев. Той допълни, че ЕК е поставила ясни условия в дебата при съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че настоява за ясен календарен срок за въглищен преход, настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Формулата вече е ясна – средства срещу реформи, допълни Радев. Той заяви, че приветства новия подход на ИТН да се отворят за диалог към останалите партии.

От 10.15 ч. трябваше да започнат консултациите при президента с  ГЕРБ - СДС, но коалицията отказа да участва в тях. От 11.30 ч. започва консултацията при президента на БСП. Представители на "Демократична България" ще са при Радев в 13.30 ч., от 14.45 часа е срещата с ДПС, а от 16 ч. - с представители на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Следващата стъпка от конституционната процедура е определянето на датата, на която президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на посочения от "Има такъв народ" кандидат за министър-председател. Възможно е това да се случи още през следващата седмица.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика