Новини от област Стара Загора и България

Старозагорската опера ще представи свои спектакли на брега на древния Севтополис

1058 13/08/2024 14:36 Култура Сцени
Старозагорската опера ще представи свои спектакли на брега на древния Севтополис
Divident.€U Divident.€U

Мюзикълът „Ромео и Жулиета” и операта „Ловци на бисери” на откритата сцена на язовир „Копринка”


Мюзикълът „Ромео и Жулиета” и операта „Ловци на бисери” на откритата сцена на язовир „Копринка”
Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе ще бележи за четвърти път Старозагорската опера, която ще представи на откритата сцена на язовир „Копринка” своите впечатляващи продукции на мюзикъла „Ромео и Жулиета” /30 август/ и операта „Ловци на бисери” /1 септември/.

Две велики музикални творби на френски композитори, създадени в различни столетия и обединени от непреходната тема за любовта – едноименната шекспирова трагедия „Ромео и Жулиета” в пулса на 21 век в музикалната интерпретация на Жерар Пресгюрвик и източната приказка за любовта, приятелството и саможертвата в операта „Ловци на бисери” на младия Жорж Бизе.

Жителите и гостите на Казанлък ще имат шанса от 30 август до 1 септември да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване със среща в две вечери с върховите постижения на световното оперно класическо и съвременно изпълнителско изкуство.

Събитията са обединени под символичното заглавие в духа на тракийските празници НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС.
За първи път Старозагорската опера стартира своето фестивално участие в програмата на XVI-то издание на Празниците в долината на тракийските царе през 2021 година по покана на кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова. Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов избра пространството на живописния бряг на язовир „Копринка” и осъществи с творчески размах още една своя дългогодишна мечта – опера и балет на вода.

Съчетанието на природните дадености и хилядолетната история на това място вдъхновяват още повече Огнян Драганов, който не се колебае да направи решителната първа стъпка и да представи един от най-пищните, красиви и трудни като реализация спектакли на Старозагорската опера съвместно с Държавния куклен театър-Стара Загора на операта „Турандот” от Пучини. С оглед на мултижанровите тенденции в програмата на тракийските празници Старозагорската опера през годините включва освен оперните заглавия „Турандот” /2021/, „Кармен” /2022/ и „Атила” /2023/, балетните спектакли на „Нестинарка” /2021/, „Гето” /2023/, така и оперетата „Хубавата Елена” /2022/, популярния концерт Sting the Opera със солист Петър Салчев /2021/, симфоничен концерт под палката на Митрополит Киприан /2022/, мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица” с участието на Михаела Филева /2023/.
Тази година Огнян Драганов и неговият екип са помислили да се погрижат още повече за гостите на фестивалните събития със специално построена зрителска трибуна.

На опера и мюзикъл НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС
На 30 август НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС ще бъде представена най-новата, превърнала се в летен хит, мащабна продукция на Старозагорската опера на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по едноименната трагедия на Шекспир и по музиката на Жерар Пресгюрвик. Аранжиментът за симфоничен оркестър, рок група и хор е на Мирослав Георгиев и Виктор Крумов, режисьор Виолета Горчева, хореографията е на големия италиански балетмайстор и хореограф Марио Пиаца, асистент хореограф Людовик Парти, сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, превод и адаптация Снежина Здравкова.

Спектакълът преживя своята триумфална премиера в няколко поредни вечери през месец юли в Стара Загора и ще зарадва почитателите на жанра на сцената на язовир „Копринка” под диригентската палка на Виктор Крумов, концертмайстор Анна Иванова. В ролята на Жулиета зрителите ще видят звездата на българската поп музика Михаела Филева, очарователният солист на Музикалния театър Александър Панайотов ще бъде в ролята на Ромео, а в техните танцови превъплъщения ще се изявят солистите на балета на Старозагорската опера Микела Капраруло и Максим Сиденко.

В останалите роли участват великолепните солисти Богомил Спиров, Тереза Бракалова, Борис Тасков, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Паолина Малешкова, Анастасия Алтухова, Борислав Веженов, Иван Колев и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.
На 1 септември от 20.00 часа „На брега на древния Севтополис” ще блесне операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе.

Екзотичният спектакъл, чиято незабравима премиера се състоя през март тази година, е изборът на Старозагорската опера за тазгодишното оперно представление в програмата на Празниците в долината на тракийските царе 2024. На фона на естествения воден декор на язовир „Копринка” зрителите ще се пренесат в историята на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика - режисьорът Славчо Николов определя своята постановка на операта „Ловци на бисери” като „красива източна приказка”.

В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе. Музика, която завладява и докосва. На 1 септември в ролята на Лейла зрителите ще видят Емилия Терзиева. Румънският тенор Андрей Термишану ще се превъплъти в ролята на Надир, а Валери Турманов в ролята на Зурга, в ролята на Нурабад ще бъде Евгений Арабаджиев. Спектакъла дирижира маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова. Участват оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора, езикова подготовка на певците, превод субтитри Снежина Здравкова.

Предварителна продажба на билети за събитията от НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС:
На касата на Билетния център-гр. Казанлък, ул. „Искра”№4, тел за контакт: 0431/99553, моб.0885771464
Два часа преди началото на спектаклите /от 18.00ч./ – на касата на язовир „Копринка”

 

Коментари към новината

Още новини от Култура