Новини от област Стара Загора и България

Споразумение за сътрудничество в борбата с пожарите подписаха в Община Казанлък

2015 17/07/2024 14:02 Общество България
Споразумение за сътрудничество в борбата с пожарите подписаха в Община Казанлък
Divident.€U Divident.€U

"Безотговорността е най-голямата искра. Нека сме отговорни към горите". С тези думи се обърна зам.министър на земеделието и горите д-р инж. Мирослав Маринов по време на подписването на Споразумението за сътрудничество и взаимодействие между общините в област Стара Загора, Югоизтомни държавно предприятие- гр. Сливен, Регионална дирекция по горите - Стара Загора, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Стара Загора и Лесотехнически университет, гр. София. Споразумението има за цел да обедини всички заинтересовани страни в един синхронизиран механизам, който ще намали горските и полски пожари и в същото време ще се постигне превенция на пожарите.

На официалната среща днес ръководителят на проекта FIRE-RES за България доц. д-р Георги Костов представи цялостната концепция на проекта, а именно създаване на устойчиви на пожари ландшафти. Община Казанлък е страна и домакин по споразумението.
Кметът Галина Стоянова изрази готовността и подкрепата си за осъщестява не на този пилотен проект: “Борбата с пожарите трябва да се предшества от превантивна работа. Този проект е полезен продукт, който извършва анализ на горски и полски масиви, предприятията и инфраструктурата в даден район и по този начин може да се изгради план за превантивна дейност” - каза тя. Директорът на РДПБЗН - Стара Загора ст. комисар Стоян Колев сподели, че въпреки усложнената обстановка в гр. Стара Загора е дошъл да подпише споразумението, осъзнавайки колко е важно и надявайки се то да даде резултат още другата година.

Зам. министър Мирослав Маринов подчерта, че неговото присъствие означава подкрепа от страна на държава и обеща постигнатите резултати от проекта да бъдат въведени и в практиката из цялата страна. Директорът на ЮИДП - гр. Сливен инж. Димчо Радев се обърна към всички присъстващи с молба да се изгради една мащабна кампания за формирането на доброволчески отряди и най-вече за последиците от пожарите. На срещата присъстваха и директорът на РДГ - Стара Загора инж. Петър Заеков и ректорът на ЛТУ доц. д-р Христо Михайлов. Страните по споразумението се разделиха с надежда резултатите да бъдат видими в кратки срокове и хората да бъдат по-отговорни към заобикалящата ги среда.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество