Новини от област Стара Загора и България

Спад в търсенето на нови жилища няма, твърдят старозагорски строители

5643 23/02/2024 12:23 Строителство Имоти
Спад в търсенето на нови жилища няма, твърдят старозагорски строители
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Търсенето на нови жилища в Стара Загора не намалява, твърдят строители в Града на липите. Повечето от тях успяват да продадат „на зелено“ най-малко половината от апартаментите в новостроящите се сгради, а когато ги завършат, непродадени почти не остават.

Наскоро излезе информация от Агенцията по вписвания, че сделките с имоти в Стара Загора през 2023 г. са намалели с 16,21% в сравнение с предходната година. Намаленията обаче не се отнасят за новопостроените жилища, твърдят от строителните компании, които имат по-мащабно строителство в Стара Загора.

Управителят на фирма „Еврострой Инженеринг“ Недялко Дяков строи 9 сгради до „Мототехника“ срещу Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански". Всяка сграда има 49 апартамента, като общо в тях ще бъдат разположени 300 апартамента.

Догодина напролет предприемачът предвижда да приключи строителството на първите два блока. Продажбите му „на зелено“ вървят добре. Дяков твърди, че вече е продал над 50% от жилищата. Обикновено в етап на строеж апартаментите му се продават на цена от около 800 – 900 евро/ кв.м. При готово жилище цената стига 1000 евро/кв.м.

Фирмата на Дяков е построила 24 кооперации в Стара Загора, последната е на ул. „Капитан Петко Войвода“. Там сградата е на 9 етажа, току-що е завършена, но всичко вече е продадено.

Спад в търсенето на нови апартаменти не са усетили и от старозагорската фирма „Никон“, която е специализирана предимно в жилищно строителство. Фирмата строи четири жилищни сгради – в кв. "Железник", на ул. "Отец Паисий", започва нови жилищни кооперации и в кв. "Три чучура" и кв. "Бедечка".


„Ние не бързаме да продаваме на всяка цена. Интересът към новите жилища няма да намалее през следващите години, напротив. Старите жилища функционално вече не отговарят на новите изисквания, физически са износени, инсталационно са се захабили с годините.“, казва собственикът на „Никон“ Никола Нешев. Според него в България 75 - 80% от високото старо строителство не отговаря на съвременните стандарти. По тази причина и хората търсят нови жилищни кооперации.

Подобна е ситуацията при друг голям строител в Стара Загора – фирма „Естети“. Тя изгражда жилищен комплекс „Естети Парк“ на мястото на бившия басейн „Ескейп“, срещу МОЛ „Галерия“ и получи през миналата година Акт 14 за сградата. Вече са продадени над 70% от жилищата в комплекса.

В напреднала фаза е и другият голям проект на „Естети“ – „Естети Хоумс“, разположен в полите на Аязмото, източно от НАП - Стара Загора. Комплексът е разпродаден на 100% и има интерес към новата жилищна сграда, която „Естети“ ще изгради в съседство - „Естети Хоумс 5“. Освен, че ще имат красиви и просторни жилища, собствениците в „Естети Хоумс“ ще ползват удобствата на няколко търговски обекти, малък ресторант, студио за красота, сладкарница, дентален кабинет.

Естети Хоумс 2

В новите си проекти през 2024 г. „Естети“ ще продължи да развива виждането си за затворени комплекси от нов тип, какъвто предпочитат хората не само от Стара Загора.
Интересът към новите жилища показва, че старозагорци през последните години имат по-високи изисквания, както към самите сгради, така и към цялостната си среда на живот, казва собственикът на „Естети“- Евгени Лишев. Според него добрата среда, красивото озеленяване и качественото строителство ще бъдат ключови при продажбата на имоти в Стара Загора и през следващите години.

Коментари към новината

Още новини от Строителство