Новини от област Стара Загора и България

Вадим мечките от бетонните клетки с ново разширение на зоопарка в Стара Загора

5986 05/12/2023 17:34 Забавно Любопитно
Вадим мечките от бетонните клетки с ново разширение на зоопарка в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Зоопаркът на Стара Загора може да бъде разширен с още 60 декара и да приюти нови видове животни от застрашените видове, вписани в „Червената книга“. Това съобщи зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

Застрашен вид са и кафявите мечки, които след реализацията на проекта ще бъдат изведени от бетонните клетки, в които живеят в момента, и ще бъдат пуснати в обособени горски пространства като част от парка, така че да се чувстват максимално близо до естествената си среда. Новото местообитание на мечките от старозагорския зоопарк в известна степен ще наподобява на резервата в Белица.

В момента Община Стара Загора подготвя документите, които до края на годината ще бъдат подадени за получаване на техническа помощ при реализацията на мащабния проект.

„Надявам се това да се случи през 2025 година и да реализираме идеята за създаване на едно наистина добро място за обитание на кафяви мечки, изключително близо до естествената им среда“, каза още Милена Желева.

Зоопаркът работи активно с представители на EAZA – Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите по тази тема. „Целта ни е да станем техен член – това е голямата крачка, към която се стремим заедно с екипа на Зоопарка“, добави ресорният зам.-кмет.

Коментари към новината

Още новини от Забавно