Новини от област Стара Загора и България

Откриха официално реновираната жп гара на Стара Загора  

6427 21/11/2023 19:24 Строителство Пътища
Откриха официално реновираната жп гара на Стара Загора   
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С официална церемония тази вечер беше открита реновираната железопътна гара на Стара Загора. На събитието присъства министърът на транспорта Георги Гвоздейков, председателя на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Таньо Диков, зам.-кметовете Надежда Чакърова и Радостин Танев, областният управител Ива Радева, ръководителят на управляващия орган Мартин Георгиев, гости от Европейската комисия, предвождани от Агнес Монфре, както и много граждани.

 

Изпълнението на проекта за ремонт и модернизация на гарата в Стара Загора се забави 2 години заради форсамжорни обстоятелства, обясниха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Основната причина се дължи на началото на военните действия в Украйна, заради които изчезнаха някои строителни материали, а други се оскъпиха. Друга пречка беше наводнението от обилните дъждове в Стара Загора през лятото на миналата година. Тогава е бил наводнен целия подлез на гарата от голяма приливна вълна, обясниха от компанията.

 

Днес обновената Старозагорска жп гара се нарежда сред най-модерните гари в Европа и отговаря на всички европейски изисквания. Направен е цялостен архитектурен ремонт на приемната, пешеходен подлез и пиронно покритие. Допълнително са извършени конструктивни укрепвания на сградата и санирания. Чакалнята претърпя цялостна функционална реконструкция за по-добро обслужване и комфорт на пътниците. Сградата е приспособена за хора с физически увреждания. Тя се отоплява  със зелена енергия – от фотоволтаици на покрива.

 

„Старозагорци бяха ангажирани с всеки детайл. Те настояха сградата да има зелен цвят – цветът на любимия отбор на града“, напомни генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Мария Генова. „Днес ние не просто откриваме сграда, а откриваме напълно променената гара на Стара Загора“, допълни тя.

Празничен водосвет преди прерязването на лентата отслужиха старозагорски свещеници. Лентата прерязаха присъстващите на събитието официални гости.

След откриването гостите разгледаха изложбата на Регионалния исторически музей в Стара Загора, посветена на богатото историческо минало на града.

Поздрав към присъстващите и послание към бъдещите старозагорци оставиха шестокласници от ОУ „Кирил Христов“.

Обновяването на Старозагорската гара е част от проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“, който се осъществява с финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 - 2020. Стойността на проекта е 9 726 944 лева.

Министерство на транспорта и Българска държавна железница имат задачата да продължат правилната посока за развитие на жп транспорта, като следващ етап е гарата да се напълни с пътници. Това означава нови влакове, скъсяване на времето до крайната дестинация, каза пред присъстващите министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

 Министър Георги Гвоздейков

Той допълни, че България има възможността да използва 2 млрд. лева  по ПВУ през следващите години, за да модернизира жп транспорта си.

„Скоро ще можем да изберем изпълнител на обществените поръчки по ПВУ за модернизация на жп транспорта. Ще подобрим и инфраструктурата, за да постигнем бързина и качество на услугата“, обеща министърът.

Гвоздейков съобщи, че през миналата година жп гарата в Стара Загора е обслужила 400 000 души. „Надявам се до 2026 г. броят им да стигне до 1 милион души“, каза той.

 

Представителят на ЕК Агнес Монфре обърна внимание на това, че гарата е само един от обектите в Стара Загора, обновени със средства по европейските кохизионни фондове на ЕС. С европейски средства е обновена и централна пешеходна зона на града, Летния театър, доставени са модерни електрическите автобуси, подобрена е енергийната инфраструктура на училища и детски градини. Г-жа Монфре положи усилия да цитира на български песента на Стефан Вълдобрев за старозагорската гара „с бели маратонки и изтъркани джинси“, като подчерта, че днес авторът на известния хит не би познал гарата, която някога е възпял.

Агнес Монфре

Коментари към новината

Още новини от Строителство