Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

"Еконт" строи модерна логистична база в Стара Загора

14320 16/10/2023 13:16 Строителство Имоти
Еконт строи модерна логистична база в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Водят преговори за изграждане на нов ритейл парк в града, очаква се сделка за 4,5 млн. евро

Куриерската компания "Еконт" е закупила парцел от 16 дка в местността „Голеш“ в Стара Загора. Компанията ще изгражда логистична база, която ще обслужва Южна България. До момента фирмата е държала за тази цел площи под наем в кв. Кольо Ганчев“.
„Преди година започна процесът на закупуване на земята. Финализирахме сделката и в момента „Еконт“ разполага с ПУП за застрояване. Новата база ще бъде с площ 5 000 кв.м.“, съобщи за Divident.EU Огнян Георгиев , управител на „Топ Имот БГ“. Фирмата му е специализирана в сделки с индустриални и складови площи и терени за застрояването им в регион Стара Загора.

Предстои среща на архитекта, който е изготвил проекта със старозагорски строители. Очаква се новата база да бъде окончателно завършена за година и половина.

Има заявен интерес към изграждането и на нов ритейл парк в Стара Загора, като процесът е на етап преговори. Инвеститорът иска да закупи за целта площ от 50 дка в южната част на Стара Загора. Очаква се сделката да бъде за 4, 5 млн. евро. Желанието на инвнеститора е в новия открит МОЛ да дойде и "Икеа".

„Очакваме официалното писмо с намерението на инвеститора. Той е изградил ритейл паркове в цяла България. За да започне да строи нов, трябва да има 30% договорени взаимоотношения с фирми, които ще използват търговски площи в ритейл парка“, обясни Георгиев.
Има голямо търсене на индустриални площи в Стара Загора, но предлагането е слабо, казва управителят на „Топ Имот БГ“.

В момента инвеститори имат интерес да изграждат бази за производствени нужди в Стара Загора.
Например, фирма от Турция иска да произвежда мебели и търси готова индустриална сграда с площ от 6 до 10 000 кв.м. в Стара Загора.
За съжаление, не разполагаме с такъв обект в момента, казват от „Топ Имот БГ“.

От фирмата отбелязват ръст от близо 100% на цената на индустриални бази и площи в Стара Загора през последната година. Ако миналата година продадохме склад на цена от 600 евро/ кв.м., то сега цените на такъв имот са вече 900 - 950 евро/ кв.м., казва Георгиев. Става въпрос за готово строителство термопанел заедно с парцела, уточнява той.

Земята за индустриално строителство в зоната на Стара Загора варира с цена около 120 - 140 евро /кв.м. По-ниска е цената на индустриалните площи извън Стара Загора. В района на бившия Азотноторов завод земята се продава на около 40-50 евро/ кв.м.

Коментари към новината

Още новини от Строителство