Новини от област Стара Загора и България

Стартира изграждането на канализация в казанлъшкото село Копринка

Стартира изграждането на канализация в казанлъшкото село Копринка
Divident.€U Divident.€U

В село Копринка бе изпълнен ритуал по първа копка за начало на първи етап по проект „Битово-фекална канализация на северозападен край на село Копринка“. Кметът на селото Кенан Саид сподели, че много се радва за началото на дейностите, така дълго очаквани, но моли жителите да проявят търпение и разбиране към работата на фирмите – изпълнители.

Ресорният заместник-кмет в Община Казанлък Ахмед Мехмед припомни дългия извървян път от различни административни процедури през 2020 г., въпреки пандемията, а по-късно и последвалата инфлация. Процедурата за изменение на Подробния устройствен план на част от плана на селото за отреждане на УПИ-I за поставяне на локална пречиствателна станция (ЛПС) през август 2020 г., няколкократната комуникация с други институции по различни процедури като РИОСВ, Басейнова дирекция, ВиК, Виваком и ЕВН, намирането на фирма, която да изготви проекта, две обявени обществени поръчки за фирма – изпълнител, за да се стигне до издаването на Разрешение за строеж в края на месец юни 2023 г., избор на изпълнител, сключване на договор с него… Така след четири години административни действия и работа на екипа на кмета Галина Стоянова се стига до начало на решаване на дългогодишния и основен проблем на жителите на село Копринка.

Кметът на Община Казанлък определи работата до началото на проекта като наистина трудна: „На картата на Европейското финансиране за водопроводи и канализация община Казанлък фигурира като община от градски тип, селата са с под десет хиляди еквивалент жители, нямат право да кандидатстват за големи проекти, какъвто е канализацията.“ Това е наложило да се търси непопулярно решение за финансиране на подобни важни и желани проекти. Галина Стоянова посочи, че цялостното изпълнение на проекта в цялото село ще струва общо 16 милиона лева. Тя обърна внимание, че другото място, където се работи по канализацията с общински средства е четвърти етап в град Крън, който е най-многобройното населено място в общината, след Казанлък.

Проектът там е на стойност 28 милиона лева, за които Общината кандидатства пред ПУДООС. „Общината ще кандидатства и за пети етап.“, каза Кметът на Казанлък. „Много канализации и водопроводи са направени в селските общини, но при нас въпросът не е така. Седнахме с общинските съветници и моя екип и потърсихме друго решение. То е нестандартно, няма такава практика за изграждане на локални пречиствателни станции. Намерихме добри практики и стигнахме наистина до този път. Средствата за този първи етап на Копринка са изцяло от общинския бюджет. Така стояха нещата и за стария път Казанлък – Копринка. Затова и той се работи на етапи. Т.е. – таксите за отпадъци и местните данъци ще осигурят средствата за тези обекти, независимо от останалите средства, които ще излязат от общия общински бюджет.“, очерта намесата на Общината във важни обекти по населените места.

Галина Стоянова благодари на всички страни, ангажирани с успешната реализация на проекта. Към жителите на Копринка пожела: „Бъдете спокойни, търпението Ви ще се отблагодари. Този проект е първата стъпка към следващите дейности.“, увери кметът на Казанлък.
На триъгълника между улиците „Октомври“, „Орлово гняздо“ и „Хаджи Димитър“ бе направена символичната първа копка по проекта, който ще направи живота на жителите на Копринка по-комфортен.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство