Новини от област Стара Загора и България

До края на октомври завършват ВиК проектите в бургаските квартали Долно Езерово и Лозово

До края на  октомври завършват ВиК проектите в бургаските квартали Долно Езерово и Лозово
Divident.€U Divident.€U

Областният управител Пламен Янев, кметът на  Бургас Димитър Николов, фирмата изпълнител, строителния надзор, представители на Българския ВиК холдинг, ВиК Бургас, както и жители на двата потърпевши квартала Долно Езерово и Лозово се срещнаха в Областна администрация, за да обсъдят възможностите за своевременно завършване на ВиК проектите.

„Интегриран воден проект за област Бургас“ е най-мащабният ВиК проект, който включва реконструкцията и рехабилитацията на съществуващата ВиК инфраструктура, както и изграждането на нови системи и съоръжения на територията на Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

По договор фирмата изпълнител е трябвало да приключи в края на месец март тази година, но чрез споразумения крайната дата на два пъти се удължава до 19.01.2024 г.

На територията на двата бургаски квартала Долно Езерово и Лозово ВиК реконструкциите са започнали преди близо година и половина и все още продължават. Към този момент потърпевшите жители всекидневно са поставени в изключително лоша пътна инфраструктура – разкопани прашни и кални улици, затруднено движение и липса на информация кога ще бъде завършен проектът.

На срещата бяха обсъдени важни обществени теми за определяне на срокове за изпълнение на строително-монтажните дейности, както и дали всички дейности са изпълнени съгласно условията, с които фирмата изпълнител е спечелила обществената поръчка.

От ВиК дружеството коментираха, че всичко изградено е проверено от тях и от надзорната фирма и е изплатено. „Изпълнението е забавено заради липса на финансов ресурс поради инвестиране на големи суми в скъпи материали. Точно тези финансови затруднения са довели до отлагане на строително-монтажни дейности“, коментира инж. Стоян Арабаджиев – експерт инженеринг във ВиК Бургас.

От страна на фирмата изпълнител обявиха, че към днешна дата този финансов проблем вече е решен. „До края на месец септември приключваме на 100% ремонтните дейности в кв. Долно Езерово, а до края на месец октомври и в кв. Лозово“, гарантира Станимир Георгиев – управител на фирмата изпълнител.

Областният управител Пламен Янев увери представителите на бургаските квартали, че могат да разчитат на Областна администрация за съдействие до решаване на проблемите.

Коментари към новината

Още новини от Строителство