Новини от област Стара Загора и България

До дни стартира строителството на общинския фотоволтаичен парк в Раднево

До дни стартира строителството на общинския фотоволтаичен парк в Раднево
Divident.€U Divident.€U

Фотоволтаичният парк покрива изцяло нуждите за улично осветление на общината

Община Раднево има избран изпълнител за изграждане на общинска фотоволтаична централа. Очакванията на общинското ръководство са строителните работи да започнат в началото на юни или средата на юли. Това съобщи за Divident.EU кметът на Раднево д-р Тенчо Тенев.

„До края на седмицата планирам да подпиша решението за избор на изпълнител. В момента тече срокът на обжалване, който по закон е 10 дни“, каза Тенев. Той уточни, че до 25 май трябва да се подпише решението ако няма обжалване.
В обществената поръчка за изграждане на общинската централа са се включили три строителни фирми. До подписване на договора общината няма да съобщи коя е избраната фирма.
Ако всичко е нормално ще започнем в началото на юни или началото на юли строителните работи, казва кметът.

Във фотоволтаичната централа с мощност 600 киловата общината инвестира 1 млн. лева. Проектът е за общо 1,6 мегавата. Парите за първия етап са осигурени чрез банков заем, гласуван от Общинския съвет в размер на 1 млн.лева.
На първи етап проектът включва изграждане на фотоволтаичната централа с мощност 600 киловата. Тя ще бъде разположена върху общински терен до общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ върху урбанизиран общински терен от 37 дка. На втори етап от проекта ще бъдат изградени фотоволтаици с мощност 1 мегават.

Община Раднево реши да изгради собствен фотоволтаичен парк, за да намали разходите си за ток. Новата фотоволтаична централа ще произвежда 70 мегавата електроенергия месечно. По този начин тя ще покрива на 100% нуждите от електроенергия за улично осветление.

Според кмета Тенев, общината ще може да си върне инвестираните средства във фотоволтаичния парк в рамките на три години.
„Тази инвестиция остава за нуждите на хората. Виждайки какво се случва с тока в България и в Европа, потърсихме възможност да решим проблема с нарастващите сметки на общината“, казва кметът.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство