Новини от област Стара Загора и България

Стартираха строителни дейности за близо 3,4 млн. лева за нова канализация на Крън

Стартираха строителни дейности за близо 3,4 млн. лева за нова канализация на Крън
Divident.€U Divident.€U

В Крън стартираха строителните дейности по изпълнението на проект “Изграждане на ВиК инфраструктура за територията на град Крън, I етап на строителство, III подетап”.
Строителството включва дейности, които са допълнение към вече извършените от предходните два подетапа за осигуряване на ВиК инфраструктура на територията на Крън. Стойността на проектното предложение е 3 млн. 398 хиляди и 583 лева.

Финансирането идва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което с решение на Министерския съвет от 30 септември миналата година одобри списък с инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления за целево финансиране. Договорът за финансиране бе подписан от кмета на Казанлък Галина Стоянова на 27 декември 2022 г.

За разяснения на предстоящите работи кметът на Крън Пламен Георгиев свика общоселска среща, в която участваха  Галина Стоянова, представители на нейния екип и фирмата-изпълнител. По време на срещата стана ясно, че се работи от изток на запад, поетапно. Този етап на проекта включва улиците: „Орешак“, „Работническа“, „Начо Минев“, „Комуна“, до кръстовището с „Елтимир“, „Елтимир“, на изток до магазин „Габи“, „Полковник Крог“, ул.“Цвятко Радойнов“, на изток от магазин „Габи“, „Комсомолска“, на изток от кръстовището с „Работническа“, „Иван Димитров“, „Петко Маналов“, „Тинтява“, „Нарцис“, „Кокиче“, „Теменуга“, „Роза“, „Еделвайс“ и „Зора“. На всички въпроси на местните жители бяха дадени подробни отговори и разяснения.

От фирмата-изпълнител увериха, че след възстановяване на изградените участъци пътната настилка ще бъде възстановена, като има възможност за асфалтиране и на непредвидени участъци. Бе обърнато внимание, че движението ще бъде спирано на местата, на които се работи. Собствениците на имоти бяха призовани да се въздържат от каквито и да било дейности по изградените обекти до пълното им приемане от нарочна комисия, за да се избегнат проблеми и усложнения.

Кметът на Казанлък посочи, че в другите населени места все още нямат нова канализация, въпреки че се работи в тази посока. Тя обясни, че предвид големите суми, целият проект за подмяна на канализацията в Крън е раздробен на подетапи и всяка година Община Казанлък кандидатства по следващ етап: „Общата стойност на проекта е 19 милиона лева и няма как да очакваме държавата да осигури такава сума за финансиране наведнъж.

Затова сме подготвени всяка година да търсим финансиране на конкретен подетап чрез Преприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Министерството за опазване на околната сред (МОСВ).“. Галина Стоянова беше категорична: „Изгражданенто на канализация в Крън ще бъде поетапно. Това е необратим процес, докато изградим канализацията изцяло.“

Пламен Георгиев благодари на Галина Стоянова за дългогодишните усилия лично на нея и екипа и да осигури финансиране за подмяна на канализацията в града и отбеляза, че за последните три години и половина инвестицията, заедно с инфраструктурни подобрения в града е общо в размер на шест милиона лева.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство