Новини от област Стара Загора и България

Нарушения по ВиК ремонта в Стара Загора констатира управляващият орган по проекта

Нарушения по ВиК ремонта в Стара Загора констатира управляващият орган по проекта
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Не се очаква забавяне в сроковете по приключване на ВиК проекта в Стара Загора

Нарушения в процедурите по избор на изпълнители, както и необходимост от финансови корекции на някои от договорите, свързани с ремонта на ВиК мрежата в Стара Загораq е констатирал Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“. Нарушенията са свързани с проекта „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от„Водоснабдяване и канализация – Стара Загора“.

„Открити са нарушения в някои от процедурите, като за тях по препоръки от Одитния орган (Изпълнителната агенция Одит на средства от ЕС) и в резултат на извършен последващ контрол от Управляващия орган на ОПОС в процеса по верификация на разходите по ОПОСq са наложени финансови корекции“.

Това отговаря министърът на регионалното развитие Иван Шишков по повод питане на старозагорския депутат от ПП "Продължаваме Промяната" Радослав Рибарски.
Народният представител отправя питания до министъра за това има ли открити нарушения в процедурата по избор на изпълнители и дали са открити проблеми в подписаните след тези процедури договори по ВиК ремонта в Стара Загора.

Наложени са финансови корекции за шест от договорите по ВиК ремонта в Стара Загора. Пет от договорите са с финансова корекция от 5%, един е с 10%.
Министър Шишков отбелязва, че във връзка с решението за финансова корекция, се предоставя възможност на бенефициента да обжалва наложените корекции и в момента тече такова обжалване.

Екипът на Divident.EU се свърза с директора на ВиК – Стара Загора инж. Радостин Миланов, за да потърси отговор на въпроса колко от наложените корекции обжалва дружеството и какво е неговото становище във връзка с констатиращите нарушения. Директорът обаче затвори телефона на медията ни веднага след задаване на въпроса.

Физическото изпълнение на Строително-монтажните работи по проекта е 70% към април 2023 г. Според министър Шишков не се очаква да има забавяне в определените срокове за изпълнение на ВиК проекта в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Строителство