Новини от област Стара Загора и България

Строителство

„Планекс Холдинг“ е на първо място в търга за строителство на детската болница в Бургас

Планекс Холдинг  е на първо място в търга за строителство на  детската болница в Бургас
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвестицията в новата болница най-вероятно ще надхвърли 70 млн. лева

Консорциумът ДДЗД „МБАЛДБ Св. Анастасия“ Бургас, в който влизат компаниите „Планекс Бургас“, „Планекс инфраструктура“ и „Планекс“, спечели първо място в търга за изграждане на новата детска болница в Бургас.

На търга се явиха три фирми - Архитектурно и строително бюро Хелвеция“ ЕООД, консорциум ДДЗД „МБАЛДБ Св. Анастасия“ Бургас и консорциум „Щрабаг Детска болница Бургас“.

Людмил Митов„Това е най-мащабният проект на общинско и държавно участие у нас. Идейният проект е разработен много добре“, коментира пред Divident.EU управителят на „Планекс Бургас“ инж. Людмил Митов.

Според консултантите по проекта, болницата ще струва около 70 млн. лева. Като евентуални източници на финансиране местната администрация посочва европейската програма „Развитие на регионите 2021 – 2027 г.“, собствени средства на общината и ползване на кредит от Европейската инвестиционна банка.

Според концептуалния проект новата детска болница ще има разгърната застроена площ от 24 732 кв.м. , от които 3334 кв.м. под земята.

Болницата ще разполага със 133 легла, от които 10 за интензивно лечение. Ще има отделение за спешна помощ с 11 поста за наблюдение, още толкова поста за лечение и 9 поста за бързо проследяване. Към болницата ще функционира хирургичен блок с 3 операционни зали.

По разчет новата детска болница трябва да обслужва население от близо 1,3 млн. души от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Хасково.

Идеята е бургаската детска болница да обслужва цяла Югоизточна България и да бъде част от комплекса на УМБАЛ Бургас.

„Планекс“ има опит в строителството на здравни заведения. Бургаската компания наскоро завърши строителството на болница „Дева Мария“ (новата онкоболница на Бургас) и очаква скоро да получи Акт 16.Университетска болница Дева Мария - Бургас Там компанията извърши строителни работи на стойност 6 млн. лева. Два етажа от болницата са изградени под земята заради процедурите по лъчетерапия.

По отношение на бъдещата детска болница в Бургас „Планекс Холдинг“ печели както инженеринга, така и строителната част. Проектирането трябва да приключи до края на годината, а строителните работи да започнат в началото на 2024 г.

Първи в курортното строителство Името на „Планекс Бургас“ се свързва с качествено изградени хотели и ваканционни комплекси. Компанията спечели две награди от Националния конкурс „Сграда на годината“ през 2015 г. - в категория хотели и ваканционни комплекси за Клуб-Хотел „Риу Хелиос Парадайз“ в курорта Св. Влас, и в категория „Награда на публиката“ за изграждането на Експозиционен център „Флора“.
Друг мащабен инвестиционен проект на бургаската фирма е ваканционен комплекс WAVE Resort, намиращ се в близост до Ахелой.

„Новопостроените комплекси по Южното Черноморие през последните 1 - 2 години са малко. Ако преди 10 години се строяха около 30 - 50 комплекса, сега се строят не повече от 2 - 3“, посочи управителят на „Планекс“ инж. Людмил Митов.
Компанията му е предпочитан партньор и от големите търговски вериги Метро, Кауфланд, Лидл и е изградила новите им магазини по Южното Черноморие.

В последните няколко години развитие у нас бележи стационарния караванен туризъм. Най-много паркове за почивка на каравана са изградени край Царево, Арапя и Лозенец, казва инж. Митов.

Нов проект През последните години местата за ново строителство в централната градска част на Бургас са почти изчерпани. Все по-малко остават и местата за изграждане на нови жилищни комплекси в кварталите на Бургас.
Фирма „Планекс Бургас“ предвижда да построи модерен жилищен комплекс в кв. „Меден рудник“ със 100 луксозни апартамента с изглед към морето. По план строителството на комплекса ще стартира през 2024 г.

За компанията „Планекс Холдинг“ е добре познато име и утвърден лидер сред строителните компании в България. Част от „Планекс Холдинг“ е и „Планекс Бургас“ ООД с управител инж. Людмил Митов. Компанията е основана като самостоятелно дружество през 2015 г., но изпълнява обекти предимно в района на Южното Черноморие като отделно звено в структурата на холдинга още от 2003 г.

Коментари към новината

Още новини от Строителство