Новини от област Стара Загора и България

Пътища

Инж. Благовеста Шинева: Качеството на пътното строителство трябва да бъде контролирано от независими лаборатории

3731 23/03/2023 13:43 Строителство Пътища
Инж. Благовеста Шинева: Качеството на пътното строителство трябва да бъде контролирано от независими лаборатории
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

ЦИЕС – Стара Загора е утвърдена компания в сферата на изпитванията и сертификацията на технически продукти, сертификацята на системи за управление, технически надзор, контрол, обследване за енергийна ефективност. Едно от основните направления на компанията е свързано със сертификациране и изпитване в сферата на строителството.
Разговаряме с управителя на компанията инж. Благовеста Шинева за причините за многобройните случаи на некачествено строителство на пътища у нас.

- Госпожо Шинева, много нашумяха случаите за некачествено строителство на пътища в страната. Защо не се установяват проблемите още при предаване на обектите?
- За да се намалят случаите на некачествено строителство на пътища в страната, трябва да има повече независим контрол на обектите – такъв, който се прави от независими лаборатории. Бих казала, че всяка строителна фирма, която държи на качеството, трябва да ангажира и независим контрол на обекта си, независимо от това, че има собствени акредитирани лаборатории,които са длъжни да осъществяват производствен контрол на обекта. Когато става въпрос за контрол на пътища, се гледат много неща - уплътнения, обратни насипи, дали асфалтът е по стандарт и др.
На всички е ясно, че повечето строителни компании на пътища имат собствени акредитирани лаборатории. Важен е обаче независимият обектов контрол на строителния обект. Той дава възможност да се изпълнят принципите за безпристрастност.

Производителите и строителите са задължени съгласно нормативните изисквания да имат договори за строителен надзор на обекта. Именно надзорът трябва да кани независими лаборатории за изпитване и те да бъдат трета независима страна.
В противен случай има конфликт на интереси и независимостта не е гарантирана.

- Колко пъти досега е канена ЦИЕС като независима страна да участва в изпитванията и удостоверяването на качеството на изградените пътища в Старозагорски регион и извън него?
- Бяхме поканени на единия от лотовете на АМ „Тракия“, чийто строител беше гръцка фирма, за да направим контрол на обекта.
Искам да дам за пример един голям чуждестранен инвеститор като Лидл. Те са компания, която има договор за строителен надзор, наема строител, но въпреки това избраха две независими лаборатории, сред които е и нашата. Стремят се да няма конфликт на интереси, а това е много важно за качествената работа.

- Бедствията в Турция и Сирия ни накараха да се замислим за качеството и на нашите сгради. Дали ще издържат те на силно земетресение?
- Ако всичко се изпълнява в съответствие с нормативните изисквания и строителният надзор е компетентен и не прави компромиси, би трябвало всичко да е наред. Трябва да се осъществяма контрол на всички етапи !
- Миналата година открихте първата в страната лаборатория за изпитване на лични предпазни средства. Оборудвана ли е напълно?
- Лабораторията ни е напълно оборудвана. Чакаме още два стенда и готвим документи за акредитация. Предстои ни международно, междулабораторно сравнение, защото това е едно от изискванията. Нашата е 12-та подобна акредитирана лаборатория в Европа, няма други такива за изпитване на маски в страната. Затова българският орган за акредитация ще покани чужди експерти. Очакваме до следващата година лабораторията ни да бъде акредитирана.

- Каква беше за Центъра за изпитване и европейска сертификация изминалата 2022 г.?
- За нас това беше изключителна добра година. Успяхме да разширим пазара си. Както знаете, в началото на 2022 г. Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора стана първият български сертифициращ орган, признат в Обединените арабски емирства. Така се наредихме сред останалите 56 организации от цял свят, които имат право да изпитват и сертифицират продукти, които влизат на територията на ОАЕ. Над 30% от клиентите ни са извън България. Стъпили сме в 49 страни.

- Кое е най-важното, което предстои пред компанията Ви до края на тази година?
- В момента изключително важна е работата ни по енергийната ефективност. За съжаление пуснаха всички европейски програми наведнъж – за енергийното обновяване на кооперациите, върви и Оперативна програма за административни сгради, спортни сгради, домове за възрастни хора и всичко това е до средата на месец май. 
Д отози срок ни предстои да извършим енергийно обследване на 60 сгради. Сега сме в процес на енергийно обследване на сгради на клиенти по всичките отворени програми Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Строителство