Новини от област Стара Загора и България

Тунелът под Шипка се отлага с 6 месеца заради грешки в ПУП

3887 16/03/2023 16:02 Строителство Пътища
Тунелът под Шипка се отлага с 6 месеца заради грешки в ПУП
Divident.€U Divident.€U


Срокът за завършване на тунела под Шипка се удължава с още шест месеца. Причината са грешки в Подробния устройствен план и Парцеларния план, допускани в периода 2014 - 2016 г., съобщава Капитал. Така обектът има нова прогнозна дата - 2027 г.

Изпълнителят на обекта е консорциум ПСВТ, в който влизат три строителни фирми: "Хидрострой" на Велико Желев, "Пътни строежи - Велико Търново", където той отново е акционер, и "Пътинженерингстрой-Т". Същото обединение изгради обхода на Габрово, който е предшестващ етап на тунела под Шипка. Там строителните дейности започнаха през 2013 г. и трябваше да приключат през 2015 г., но обходът бе завършен чак през 2020 г.

Фирмите изпълнители са се оплакали на АПИ, че им е предоставила Подробен устройствен план - Парцеларен план с грешки, а това е документът, който показва откъде минават различните имоти и реално дава насока как да се стори обектът.
Самият ПУП - ПП е одобрен от министъра на регионалното развитие през октомври 2014 г., т.е. по времето на управлението на служебния кабинет на Георги Близнашки. Тогава този ресор е под ръководството на Екатерина Захариева Отчуждаването е приключило през май 2016 г., по време на втория кабинет на ГЕРБ, но грешки не са отчетени и тогава.

Резултатът сега е, че строителството на тунела се отлага. По договор работата по проектирането и строителството трае четири години и половина - 240 дни за проектиране и 1280 дни за строителство. Така съоръжението трябваше да е готово в края на лятото на 2026 г., сега обаче новият срок е началото на 2027 г. Стойността на проекта е 298 без ДДС, или 358 млн. лв. с ДДС.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство