Новини от област Стара Загора и България

Сключиха първите 5 договора за саниране на жилищни сгради в Сливен

143 10/03/2023 15:39 Строителство Имоти
Сключиха първите 5 договора за саниране на жилищни сгради в Сливен
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Предстои сключване на първите договори за общинското финансиране за енергийно и техническо обследване. Това обяви пред журналисти кметът Стефан Радев.

Стефан Радев, кмет на община СливенПет от сдруженията на етажната собственост, които ще кандидатстват по Националната програма за саниране от Плана за възстановяване и устойчивост, вече имат готовност за сключване на договори с Общината. Общо 80 са подалите документи за общинско финансиране. 1,100 млн. лв. е сумата, която ще бъде отпусната от общинския бюджет.

„Не е добър видът на настоящата програма за саниране, особено в сравнение с предишната. Бюджетът е много малък. Успяхме да предизвикаме голям интерес у хората, а в същото време това, което предлага държавата като бюджет, е крайно недостатъчно“, изрази опасения кметът Радев. Той припомни, че при предходната програма за енергийна ефективност в Сливен, всички дейности са били безплатни и без ангажимент от страна на собствениците за обследванията. Тогава Общината успя да реализира всичките 51 жилищни блока, чиито сдружения проявиха интерес към санирането.

„Сега при този вариант интересът е по-голям, въпреки, че обследванията са за сметка на гражданите, а бюджетът е много по-малък. Като Община ще подадем в ИСУН абсолютно всички проекти на етажната собственост.

Класирането става на национално ниво от регионалното министерство и нямаме участие по отношение кои етажни собственици ще успеят да се класират“, уточни сливенският градоначалник. Според него така, както е разписана програмата, с кратките първоначални срокове, сложна система на изпълнение и с нисък бюджет, няма да даде резултатите, които би могла да има, ако беше по-добре организирана, като бюджет и като дизайн.

Крайният срок за кандидатстване на сдруженията в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е до края на месец май.

Коментари към новината

Още новини от Строителство