Новини от област Стара Загора и България

Дариха двойка белоглави лешояди на зоопарка в Стара Загора

268 27/02/2023 16:38 Забавно Любопитно
Дариха двойка белоглави лешояди на зоопарка в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

"Зелени Балкани" се надяват лешоядите да започнат да се размножават, защото са изчезващ вид

Зоопарк Стара Загора получи дарение - двойка белоглави лешояди, предоставени от Спасителен център "Зелени Балкани". Целта е размножаване и опазване на този вид хищни птици. Ученици от 11 клас от Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ бяха част от събитието, организирано специално за новодомците.

„Днес дадохме началото на образователни и полезни инициативи, които ще реализираме заедно с учениците от Ветеринарната гимназия в Стара Загора, които за първи път посещават Зоопарка с образователна и практическа цел. Обмисляме нашата съвместна работа и занапред, за да могат те да видят от първо лице какви са грижите за животните, техните навици и нужди“, обясни ръководителят на зоокъта д-р Ивелина Илиева.

Двете двойки белоглави лешояди - Шандин и Айлен и Сание и Белчо, вече имат изцяло обновено местообитание, предоставящо най-добрите условия за техния вид. Преди да бъдат настанени в новото си жилище, бяха обезпаразитени с помощта на учениците. Те получиха точни инструкции от д-р Руско Петров, оперативен управител на "Зелени Балкани". Възпитаниците на ветеринарната гимназия се погрижиха за специалните им гнезда.

„Всички малки, отгледани от двойката на Спасителния център на "Зелени Балкани" - Сание и Белчо, досега са били освобождавани в природата. Тази традиция ще продължи и след даряването на двойката на зооградината, с което тя ще се влее в семейството на осъвременените зоопаркове, които подпомагат дивите популации на видовете отглеждани на закрито“, коментираха от Спасителния център.

Интересна и полезна информация за грабливите птици може да откриете на място, сканирайки QR кодовете, поставени на всяка от табелките на животните.

Коментари към новината

Още новини от Забавно