Новини от област Стара Загора и България

Строителство

„Строителство и монтаж“ с нови проекти извън комплекса „Марица Изток“

Строителство и монтаж  с нови проекти извън комплекса  Марица Изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Днес строителната фирма работи с едни от най-големите чужестранни инвеститори

95 % от работата на „Строителство и монтаж“- една от фирмите в бившето СМЕК „Марица Изток“ е извън комплекса. През изминалата 2022 г. радневската фирма има само два обекта в „Мини Марица-изток“ – реконструкция на електропроводи и саниране на моста на р. Сазлийка. Радневската строителна фирма постепенно пренасочва дейността си към големи промишлени обекти в страната, като е предпочитано от големи чуждестранни и български инвеститори.

Качествено свършената екипна работа и професионализъм са в основата на успеха в строителния бизнес, казва в навечерието на 45-годишнината от създаването на „Строителство и монтаж“ООД собственикът на фирмата Юрий Йорданов.
Той е имал възможността да се убеди във всички тези прости правила, поемайки компанията в изключително труден момент през 2000 г., когато тя е пред фалит. Заплатите закъсняват с месеци, задълженията са много…
„В началото, когато станах управител на предприятието си поставих задачата да изплувам, да се справя с натрупаните проблеми. Трябваха ми 3 - 4 години, за да преодолея трудностите“, разказва той.

“Строителство и монтаж” ООД е създадена през 1978 г. към тогавашния СМЕК “Марица Изток” с основна дейност изпълнение на строителни минно–енергийни обекти на територията на комплекс „Марица Изток“, както и за възстановяване на нарушени терени. През 1992 г., когато се разделя СМЕК „Марица изток“ на отделните рудници, предприятието става самостоятелно.

На територията на централите и мините в комплекса работят три тръбни транспортьора, като двата от тях са изградени от „Строителство и монтаж“ – този в ТЕЦ „Марица изток 2“ и в ТЕЦ „AES Гълъбово“. Административната сграда на „Мини Марица-изток“ също е дело на радневската фирма.

Новото време Един от първите договори на „Строителство и монтаж“ извън „Мини Марица-изток“ е от 2007 г. с „ТЕЦ AES Гълъбово“. Компанията участва в строителството на централата и като подизпълнител на немската Takraf, която изгражда трасето на тръбния транспортьор. Друг договор с централата е за строителство на отделни съоръжения.

„Бих казал, че точно тези 2 договора бяха първите с чужди инвеститори“, казва Юрий Йорданов.

През 2009 г. компанията реализира друг важен проект, свързан с реконструкция и рехабилитация на язовирната стена на яз. Скалица.

През последните години работата в „Марица изток“ намалява. По тази причина днес 95% от дейността на строителната фирма е извън комплекса.

„Въглищната енергетика е важна за доброто икономическо развитие на страната ни и трябва да бъде запазена“ убеден е Юрий Йорданов, чийто професионален път е тясно свързан с комплекса „Марица изток“.

Новите проекти „Строителство и монтаж“ има реализирани редица успешни проекти в пивоварна „Загорка“ – строежа на пречиствателната станция за отпадъчни води, изграждане на бетонови настилки, реконструкцията на канализационната мрежа в района на пивоварната, усилване на подова конструкция на цех бутилиране, изграждане на зарядна станция за електрокари и други.

След това идват и поръчки на големи обекти като „Неохим“, където радневската строителна фирма в партньорство с „Монтажинженеринг“ изгражда склад за съхранение на химически продукти.

С удовлетворение строителите успяват да завършат и мащабен проект на територията на „Огняново-К“АД – там те строят фундаменти за пещ и съпровождащи съоръжения. Сред големите обекти на фирмата е и този в завод „Монди Стамболийски“ , където изграждат основите на редица съоръжения.

Сред успешните проекти на „Строителство и монтаж“ са и тези в пивоварна „Каменица“ – там фирмата участва в изграждане на новата инфраструктура и фундаменти на силози при преструктурирането на предприятието, както и във „Владини Трейдинг“ - Чирпан.

Сред трудните, но успешни обекти е този на „Титан България“, където фирмата в момента работи заедно с „Техноинженеринг“ЕООД. Втора година строителната компания работи по изграждането на пречиствателната станция в Нова Загора. „Съоръженията там са разнообразни и предизвикателни, приключваме работата си по обекта през март 2023 г.“, казват строителите.

Големите поръчки през новата история на „Строителство и монтаж“ са предимно от частни чуждестранни инвеститори.

Строителната фирма получава редица награди от КСБ гр. Стара Загора - през 2015 г Строител на годината за строежи IV група; през 2016 г носител на голямата награда – Строител на годината; през 2017 г - Строител на годината за строежи III група.

Трудности Високите цени на материалите и ковид пандемията дадоха своето отражение върху строителния бизнес през изминалите 2021 г. и 2022 г., казва Юрий Йорданов. Инвестициите в бизнеса намаляха през този период, макар че имаше инвеститори, които независимо от цените и ситуацията на пазара реализираха плановете си, допълва той. Такъв е случая с бургаската фирма „Мастерхаус“.

При строежа на обекта си в Казанлък бургаските инвеститори не жалят средства и успяват да преодолеят трудностите, предизвикани от ковид пандемията и скока при цените на материалите. Собствениците на „Мастерхаус“ бяха изключително коректни и последователни в изпълнението на плана си за тази инвестиция в Казанлък, казват строителите. „Строителство и монтаж“ успява да приключи работата си по магазина в Казанлък с 2 месеца по-рано от предвидения срок за видовете дейности, към които има ангажимент.

Проблемът с кадрите според строителите е най-сериозният в момента. През последните месеци „Строителство и монтаж“ успява да увеличи персонала си с 14 души във връзка с новите обекти. „Заради липса на хора понякога се принуждаваме да възлагаме на подизпълнители отделни части от обекта. Някои фирми внасят кадри отвън, ние тепърва се насочваме към този вариант“, казва Юрий Йорданов. Най-наболелите проблеми в сферата на строителството продължават да идват от сивия сектор.
Инвестиции „Строителство и монтаж“ има мащабна производствена база на територията на Раднево. Фирмата разполага с единствения на територията на Раднево бетонов възел, административна сграда, цех за стоманобетонови и бетонови изделия, строителна лаборатория.

През последните години закупува нови бетоносмесители, бетонпомпа и други съоръжения, като плановете са да бъде изграден нов бетонов възел. Подменена е почти изцяло и строителната техника.

„За да бъдеш конкурентен и да увеличаваш производителността си, трябва да инвестираш“, убеден е собственикът.

През юли 2022 г. „Строителство и монтаж“ открива собствена фотоволтаична централа. Производството е 200 киловата и напълно задоволява нуждите от ел. енергия на предприятието.

2022 г. се оказва добра за радневските строители, независимо от трудностите в сектора. Те постигат ръст на печалбата от 7 - 8%, като очакванията им за 2023 г. също са за ръст в обемите и реализираната печалба.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство