Новини от област Стара Загора и България

На 23 януари

Граждани излизат на протест срещу инвестиционното намерение на „Кастамону България“

4824 20/01/2023 13:37 Общество България
Граждани излизат на протест срещу инвестиционното намерение на  Кастамону България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Жители от населените места в района на общините Павел Баня и Казанлък готвят протест срещу инвестиционното намерение на “Кастамону България”, което планира изграждане на инсталация за производство на формалин и произвеждане на смоли, необходими при дървообработването за изработката на плоскости /ПДЧ/.
Недоволните граждани се организират в социалните мрежи, като събитието е обявено във фейсбук групата „Да опазим Розовата долина чиста“, създадена от инициативен комитет. Протестът започва в 7 часа на 23 януари пред предприятието в с. Горно Сахране.

„В условията на комплексно разрешение 525-НО/2016 г. за производство на карбамид-формалдехидни смоли се предвижда изграждане на инсталация за производство на Формалин, взривоопасно и силно отровно вещество. Капацитетът на инсталацията ще е 88 000 тона годишно. Формалинът ще се съхранява в надземен резервоар 190 куб.м. Готовите смоли се съхраняват в надземни резервоари 5 бр. по 100 куб.м., 3 бр. по 300 куб.м., 2 бр. по 35 куб.м., авариен 300 куб.м. и 2бр. по 35 куб.м. Консумацията на вода от 5 000 куб.м ще нарасне на 10 000 куб.м. Отработената вода попада в почвата, в р. Габровница и яз. Копринка. Предвижда се изпускане на емисии до 3 часа на денонощие. Това са отровните метанол, въглероден оксид, диметилов етер, формалдехид и др.“, посочват протестиращите във фейсбук групата „ Да опазим чиста Розовата долина“.

Припомняме, че експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора одобри Доклад за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) относно инвестиционното намерение на фирмата за дървообработка “Кастамону България” АД в село Горно Сахране, община Павел баня, за разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на формалин и смоли, необходими за производствения процес на плочи от дървесни частици.

На решението на Експертната комисия се противопоставиха жители на няколко населени места в общините Павел баня и Казанлък.
Гражданите са категорични, че ще си търсят правата и по съдебен път. В същото време депутати от ГЕРБ обявиха, че ще зададат въпрос на министъра на околната среда и водите доколко инвестиционното намерение носи екологични щети на Старозагорска област.

Още по темата: "Кастамону България" : 66 съоръжения за производство на формалин работят безпроблемно в Европа

Коментари към новината

Още новини от Общество