Новини от област Стара Загора и България

С 10% са се увеличили строителните фирми в Старозагорско за 4 години

С 10% са се увеличили строителните фирми в Старозагорско за 4 години
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

С 10 % са се увеличили за последните четири години строителните фирми в Старозагорски регион. Ако през 2019 г. те са били 240, то в началото на 2023 година вписаните в Централния професионален регистър строителни фирми от Старозагорски регион са 266. В същото време членуващите в Областното представителство на Камарата на строителите в Стара Загора намаляват с 10% през изминалия период от време. Членове на професионалната организация на строителите в Стара Загора в началото на 2023 година са 135 строителни фирми, както и 2 професионални училища - ПГСАГ „Лубор Байер“ и ПГ по СД „Инж. Недьо Ранчев“.

От Камарата на строителите работят върху това да се промени устава на професионалната организация, така че всички фирми, които са вписани в Централния професионален регистър да бъдат членове и на Камарата на строителите.
Това е необходимо, за да се решат натрупаните през годините проблеми в бранша – борбата със сивия сектор, липсата на кадри, някои законови промени, свързани с успешното развитие на строителния сектор, казва председателят на ОП на Камарата на строителите в Стара Загора инж. Пламен Михалев.Той допълва, че трябва да се завишат и критериите към фирмите при вписването им в професионалния регистър.

Няма спад в сектора в регион Стара Загора заради ковид кризата, липсата на материали и ръста в цените на консумативите през последната година, става ясно от справката на местната професионална организация.
„В сферата на промишленото строителство Стара Загора изостава от Пловдив, Бургас, като изключим комплекса „Марица изток“, в който фирмите работят много активно“, казват от Камарата. Според тях строителните фирми в Община Стара Загора имат потенциала да поемат изграждането на новите промишлени обекти в Индустриална зона „Загоре“, както и други производства извън нея.

„ В индустриална зона „Загоре“ повечето от местата са закупени, да се надяваме, че повече местни строителни фирми ще бъдат ангажирани в изграждането на новите производства. Според направено от нас проучване, немалка част от строителството на нови предприятия в Стара Загора ще се изпълни от наши фирми. На този етап нямаме строителен обект в Стара Загора, който да не може да бъде изпълнен от местна строителна фирма“, казва Пламен Михалев.

В Старозагорски регион няма големи строителни фирми, каквито има в другите градове. При нас една фирма, която се занимава с промишлено и гражданско строителство, работи с максимум 150 - 200 души. Големите строителни компании на Стара Загора са основно в енергийния сектор. Там има компании с по 500 до 1000 души и повече, но те са строго профилирани, допълва Михалев.

Коментари към новината

Още новини от Строителство