Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

Община Раднево стартира изграждането на собствен фотоволтаичен парк до три месеца

4523 09/01/2023 12:21 Строителство Имоти
Община Раднево  стартира изграждането на собствен фотоволтаичен парк до три месеца
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Във фотоволтаичната централа с мощност 600 киловата общината инвестира 1 млн. лева

До три месеца Община Раднево очаква да започне изграждането на собствен фотоволтаичен парк. „Готови сме със съгласуването на проекта, документацията е изрядна и сме на етап обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Ако няма обжалване, започваме изграждането след около 3 месеца “.

Това съобщи за Divident.EU кметът на миньорския град д-р Теньо Тенев. Той допълни, че общината се е забавила с реализацията на проекта, тъй като е проектирала и двата етапа от строителството. Проектът е за  общо 1,6 мегавата. 
Парите за първия етап са осигурени чрез банков заем, гласуван от Общинския съвет в размер на 1 млн.лева.

На първи етап проектът включва изграждане на фотоволтаичната централа с мощност 600 киловата. Тя ще бъде разположена върху общински терен до общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ върху урбанизиран общински терен от 37 дка. На втори етап от проекта ще бъдат изградени фотоволтаици с мощност 1 мегават.

Община Раднево реши да изгради собствен фотоволтаичен парк, за да намали разходите си за ток. За месец декември 2022 г. общината е изразходвала 58 мегавата улично осветление. Новата фотоволтаична централа ще произвежда 70 мегавата електроенергия месечно. По този наЧин тя ще покрива на 100% нуждите от електроенергия за улично осветление.

Според кмета Тенев, общината ще може да си върне инвестираните средства във фотоволтаичния парк в рамките на три години. „Тази инвестиция остава за нуждите на хората. Виждайки какво се случва с тока в България и в Европа, потърсихме възможност да решим проблема с нарастващите сметки на общината“, казва кметът.

Коментари към новината

Още новини от Строителство