Новини от област Стара Загора и България

Укрепват сградата на Старозагорския театър и връщат архитектурния и блясък

зам.-кметът Янчо Калоянов и Крум Здравков, представител на фирмата-изпълнител
Укрепват сградата на Старозагорския театър и връщат архитектурния и блясък
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ремонтните работи трябва да приключат след 2 години

Със символична първа копка и водосвет за здраве и спорна работа започна ремонтът на сградата на Драматичния театър в Стара Загора.
Той ще продължи 2 години, като основната цел е конструктивно укрепване и връщане на архитектурния блясък. Сградата на старозагорския театър е обявена за паметник на културата от местно значение през 1990 г.
Историята на това архитектурно бижу за Стара Загора припомни зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Първата копка е направена на 1 април 1912 г., като архитект на сградата е Никола Лазаров. Архитектурният стил е виенски барок. През 1916 г. големият старозагорски поет Гео Милев поставя тук пиесата на Гогол „ Ревизор“ и на Софокъл „Едип цар“.

За последно реконструкция на сградата на Старозагорския театър е правена преди 25 години. Тя е доста натоварена през изминалите години, защото се използваше и от Старозагорската опера.
Днес е дом на екипа на Драматичен театър „Гео Милев“ и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

„Дойде време отново да обърнем внимание на това архитектурно бижу, да върнем блясъка му. Ще направим конструктивно укрепване, налагащо се заради завишените критерии за сеизмична устойчивост, както и частична реставрация и консервация на декоративните елементи по фасадата“, каза Желева.

Общият размер на проекта е 4 млн.865 хил. като общината участва със собственото финансиране в размер на 868 503 лева. Останалите 4 млн.лева са осигурени от Фонд градско развитие.
Основна цел на строителните работи е най-вече да се подобри енергийната ефективност на сградата, при пълно запазване на фасадата.

Ще бъдат създадени подходящи условия за достъп на лица с неравностойно положение чрез въвеждане на мерки за обощодостъпна среда. Подменена ще бъде и общата климатизация.
Предвидена е подмяна на озвучителната и осветителна техника. Ще бъде изградено видеонаблюдение на цялата сграда. Ще се обособят кабини за осветление и озвучаване на камерна зала.
Ще бъдат подменени мокета, седалките, дежурното осветление в основната зрителна зала. Предстои ремонт и на сценичната механизация.

Ще се направи и цялостна реконструкция на лятната сцена. Тя ще има съвсем друг вид и ще стане поредното привлекателно в Стара Загора пространство за изкуство на открито, каза зам.-кметът.
Срокът от 2 години за извършване на ремонтните работи е напълно реален, ще се справим, обеща представителят на фирмата изпълнител Крум Здравков. По обекта работи сдружение от 2 строителни фирми – старозагорската „Платеник“ и „Комнико“.

Коментари към новината

Още новини от Строителство