Новини от област Стара Загора и България

Искат 5000 лева наем за къща паметник на културата в Стара Загора

Искат 5000 лева наем за къща паметник на културата в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Дентална клиника и модна къща от други градове в страната са проявили интерес да наемат реновираната сграда

Построената през далечната 1905 г. къща на д-р Стефан Узунов на ъгъла на ул. „Христо Ботев“ и ул. „Кольо Ганчев“ в Стара Загора се дава под наем за 5000 лева на месец, научи репортер на Divident.EU.

Къщата е проектирана в началото на миналия век от арх. Желязко Рашев в стил късен немски барок за нуждите на семейството на д-р Стефан Узунов. На ъгловата страна с двете улици е построена декоративна куличка с гирлянди по еркера и градени конзоли (по информация от Уикипедия).

През 1920 г. художник градинарят Димитър Иванов - Шопа, проектант на градския парк „Аязмото“ в Стара Загора, създава живописна чемширена градина в двора на къщата, която беше запазена допреди няколко години.

След смъртта на д-р Узунов наследниците му продават къщата на архитект Митко Тодоров. Той подготвя проект за възстановяването ѝ, но по-късно се отказва от имота и го продава на строителен предприемач, пише „Монитор“ през 2019 година.

Тогава започва сериозна реконструкция на къщата, която вече е била в окаяно състояние с изпочупена дограма и окъртена мазилка. Голяма част от легендарната стара чемширена градина и пристройките в двора са разрушени при ремонта, но след това градинката е възстановена в духа на старото време.

Днес реконструкцията на старата къща е напълно завършена и сградата е обявена за отдаване под наем срещу 5000 лева месечно.

Макар и реновирана, къщата на д-р Узунов продължава да носи атмосферата на старите градски къщи на Стара Загора с типичните балкони, красиви фасади и зелен двор.

При ремонта са извършени някои вътрешни реконструкции, а фасадата е реставрирана по всички изисквания на Закона за опазване паметниците на културата. Къщата разполага с  4 стаи на всеки етаж, а на приземния етаж има сутерен. При реконструкцията на всеки етаж е добавена модерна баня.

Собственикът няма изискване дали къщата да бъде под наем за живеене или за офис.

„Според мен по-малка е вероятността къщата да бъде наета за живеене“, смята брокерът на недвижимия имот Красимира Колева. До момента към нея са проявили интерес от дентална клиника в Бургас. Идвали са да я огледат и собственици на модна къща, но обновеният някогашен дом на д-р Стефан Узунов все още очаква първия си наемател.

Коментари към новината

Още новини от Строителство