Новини от област Стара Загора и България

През март догодина влиза в сила ПУП на новия старозагорски квартал

През март догодина влиза в сила ПУП на новия старозагорски квартал
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора очаква ПУП на новия квартал на Стара Загора, който ще бъде разположен на запад от кв. Три чучура –юг , да влезе в сила около месец март 2023 г. Това съобщи за Divident.EU арх. Николай Василев, началник отдел „Устройство на територията“в общината.

В момента общинска администрация подготвя оценки, тъй като собствениците имат едни имоти като квадратура, но с редукцията по чл. 16 от ЗУТ и урегулиране на имотите, те получават друга квадратура. Законодателят е предвидил намаляване квадратурата на парцелите с цел озеленяване, изграждане на улици, инфраструктура.

След това предстои процедура към Министерство на земеделието, тъй като трябва да се смени статута и земеделските земи да станат урбанизирани пътища, обясни арх. Василев.
Очакванията на общината са около март ПУП да влезе в сила, да се обяви в Държавен вестник.

Новият квартал на Стара Загора ще изникне в местността „Курбанова чешма“. Тя е с площ над 300 дка. Затова новият квартал ще бъде значително по-голям от съседния – „Три чучура –юг“. Той ще бъде със смесено обществено обсъждане и ще даде възможност за изграждане на обществени сгради, производствени помещения , офис сгради и хотели.

Най-характерно за архитектурния план, който е дело на архитектурно бюро „ Форум 49“е, че той успява да създаде правоъгълна структура, типична за централната част на Стара Загора и завещана от първия архитект на града – Лубор Байер, казва арх. Иван Иванов, управляващ архитектурно бюро „Форум 49“.

Идейният проект предвижда три транспортни входа към новия квартал по линия на бул. „България“ от север. Предвиждат се по три входа към квартала също от запад и от юг, както и спирки за линии на градския транспорт.
След като ПУП-а на новия квартал влезе в сила, предстои проектиране на новата улица в квартала. Тя ще бъде четирилентова и ще свързва бул. Славянски с бул. Цар Симеон Велики. След проектирането, община Стара Загора ще обяви поръчка за избор на изпълнител за изграждането на улицата, каза арх. Николай Василев.

Коментари към новината

Още новини от Строителство