Новини от област Стара Загора и България

Тенденции

Спад в търсенето на жилищни имоти отбелязват в Стара Загора

1226 28/11/2022 13:56 Строителство Имоти
Спад в търсенето на жилищни имоти отбелязват в Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Намаленото търсене не е променило цените на имотите на този етап

Интересът към жилищни имоти в Стара Загора намаля през последните месеци. Това отбелязват агенциите за недвижими имоти в областния град.
На този етап все още спадът в интереса и продажбите не се е отразил на цените. „ Стара Загора е област, в която пазарът почти замря, няма движение. Усещаме това по броя на обажданията и липсата на интерес към обявените оферти“, каза за Divident.EU Бисер Орлов, предс. на Сдружението на агенциите за недвижими имоти в Стара Загора и управител на агенция “ Евродом“. Продажбите чрез агенцията са намалели с около 40% през последното тримесечие спрямо предходното тримесечие на годината.

Забелязва се действително спад в търсенето на жилищни имоти. Все още няма обаче спад в цените. През последните няколко седмици успяваме да уговорим със собствениците малко по-ниски офертни нива на имоти, обявени за продажба преди повече от 2-3 месеца, казва Живка Кондева, собственик на „Рока имоти“. Тя допълва, че при индустриалните имоти в Стара Загора спад в търсенето няма.

Повече изисквания от страна на банките Нивата на цените в момента стават почти невъзможни за част от купувачите на пазара, които ползват банкови кредити, казва управителят на „Рока имоти“. Банките са увеличили съотношението дълг-доход и имат по-завишени изисквания по отношение на остатъчния доход на кредитополучателя. Това прави жилищата недостъпни за част от купувачите при настоящите цени на имотите. Според Кондева това е основната причина за намаляване на търсенето. Дори да има намаляване на цените на имотите, то няма да се случи в скоро време, смята тя. Друга причина за намаляването на търсенето на имоти са предстоящата зима, скокът в цените и инфлацията.

Брокерите все още не могат да се ангажират с прогноза за развитието на пазара на недвижими имоти в Стара Загора през следващите месеци.

В централната градска част на Стара Загора жилищата се продава за около 1000 евро/ кв.м. Старото строителство също върви в този ценови деапазон. На този етап сравнително по-ниски остават цените на жилищата в старозагорските квартали „Зора“ и „Три чучура - север“, макар че дори в „Три чучура – север“ са реализирани сделки за около 700-800 евро/кв.м.

Прогноза Кризисният период за пазара на недвижими имоти ще е относително по-кратък и по-лек. Това прогнозира икономистът Владимир Сиркаров от Съвета по икономически и публични политики по време на национална конференция „Inspire to Higher“ под надслов „Влиянието на очакваното и непредвидимото“, организирана от Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Експертът изтъкна, че действията на ЕЦБ по отношение на повишаването на основната лихва са дори закъснели и плахи. Инфлацията е едно от най-деструктивните икономически явления и води до сериозни дисбаланси в икономическо отношение, напомни експертът. По думите му в момента инфлацията е породена най-вече по линия на предлагането и в подобна инфлационна криза с очакване и за рецесия, се вижда, че отделните сегменти на инвестиционните активи също страдат и перспективите през следващата година не са толкова добри от гледна точка на чистото инвестиционно хеджиране на инфлационните рискове.

Според него съвсем естествено е и пазарът на имоти, с уговорката за сегментацията му, да има охлаждане и корекция, която според Владимир Сиркаров ще е полезна. „Не мисля, че има предпоставки за появата на проблеми в сектора, каквито се появиха след глобалната финансова криза през 2008 г. през следващите няколко години. Кризисният период ще е относително по-кратък и относително по-лек“, каза експертът.

Коментари към новината

Още новини от Строителство