Новини от област Стара Загора и България

Заради големия интерес

Строят още един блок към жилищната кооперация над пивоварна „Загорка“

7145 01/11/2022 10:37 Строителство Имоти
Строят още един блок към жилищната кооперация над пивоварна  Загорка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Заради големия интерес жилищната кооперация в Стара Загора, която беше изградена върху недостроена сграда от комунизма между боровата гора и пивоварна „Загорка“ ще бъде разширена с още 45 апартамента и 80 гаража.

Така в жилищният комплекс, издигнат върху основите на изоставена в продължение на десетки години постройка от годините на комунизма, ще се настанят общо 130 семейства.

Вижте повече тук: „Лесо“ превръща недостроена сграда от комунизма в жилищна кооперация

Новата сграда от комплекса ще бъде готова през 2023 г.Заедно с новия блок модерната кооперация ще разполага с общо 135 гаража, съобщи за Divident.EU Христо Михалев, инвеститор в проекта чрез фирмата си „Лесо Инвест“.

До момента е напълно завършена първата кооперация, която включва 85 апартамента плюс 16 гаража и магазин за хранителни стоки. През август в нея се настаниха първите обитатели.
„Имаше нужда от още гаражи. Освен това се оказа, че интересът на старозагорци към проекта на това място, което е непосредствено до парк "Митрополит Методий Кусев" е голям, каза Михалев. По тази причина фирмата му е започнала строежа на втората сграда. Плановете предвиждат грубият строеж да бъде завършен до края на годината, а през 2023 г. сградата да бъде напълно готова.

„Лесо Инвест“ започна строителството на първата кооперация през 2020 г., като имотите на зелено тогава в кооперацията са се продавали на цена от 550 евро/кв.м. След кризата с липсата на строителни материали и ръстът в цените им, сградата струва на инвеститора с 80% повече от първоначално предвиденото.

Сега продажбата на имотите вървят по 750 евро/ кв.м. и не е изключено да стигнат до 800 евро/кв.м, казват инвеститорите. Те са убедени, че на този етап не се очаква спад на цените на имотите.

За да осъществят проекта си, инвеститорите ползваха недовършена от 80-те години сграда. Постройката е била гласена за административен офис на тогавашната фирма „Безалкохолни напитки“ в Стара Загора.

"Огледахме старата постройка заедно с конструктора инж. Ивайло Терзиев и бяхме силно впечатлени от надеждната и сигурна конструкция. Системата от пакетоповдигащи плочи, правена след 1986 г., беше допълнително усилена преди да започне новия строеж", казва Михалев.

Коментари към новината

Още новини от Строителство