Новини от област Стара Загора и България

Старозагорски архитект предлага павирана пешеходна зона по разкопаната улица "Св. Княз Борис"

Старозагорски архитект предлага павирана пешеходна зона по разкопаната улица Св. Княз Борис
Divident.€U Divident.€U

Арх. Иван Киряков предлага обновяване на проекта за ремонтиране на ул. „Св. Княз Борис“, с което да се създаде ориентирана към пешеходците градска зона

Споделена пешеходна зона с павирана настилка и ограничен автомобилен достъп да се изгради в централната градска част на Стара Загора, предлага старозагорският арх. Иван Киряков. Става въпрос за отсечката на ул. „Св. Княз Борис“ между бул. „Руски“ и ул. „Цар Иван
Шишман“, която в момента се ремонтира. Отсечката предизвика обществени дебати, най-вече заради плановете на общината вместо с павета, както беше досега, улицата да бъде покрита с асфалт.

арх. Иван Киряков„Асфалтът има своите плюсове, той е лесен за полагане, но създава усещане за магистрала и дава предимство на автомобилния транспорт. А вече от десетилетия всички модерни европейски градове залагат на подчертано предимство за пешеходци и велосипедисти в
централните градски части, особено онези, които са исторически, както е при нас", казва арх. Иван Киряков. "Тенденцията е да се обособяват споделени пространства, в които автомобилите навлизат по изключение и при максимална скорост от 30-40 км/ч., а градското озеленяване се удвоява. По този начин се създават предпоставки за развиване на различни дейности и бизнеси във въпросните части и се изгражда разпознаваем градски облик“, коментира той.

За автора на проекта е оправдано в тази зона автомобилният трафик да бъде ограничен до спешни автомобили и коли със специално предназначение - линейки, противопожарни автомобили, сметоизвозване, автомобили на собственици и доставчици на обекти.

Според арх. Киряков наличните стари павета не са особено подходящи да се използват отново, тъй като са с неправилни форми и нареждането им ще бъде времеемко и скъпоструващо.

„По-удачен вариант е да се използват модерни павиращи плочи с дебелина 8-10 см. Те позволяват бързо и евтино нареждане, а също така могат да се изберат в различни цветове, така че да се изградят красиви дизайни и да създадат разпознаваема идентичност на средата“, добавя той.

Продължението на ул. "Св. Княз Борис" на изток от ул. "Цар Иван Шишман" от пощата до пазара ще се използва от тежките пожарни коли, поради което полагането на паваж по него не е подходящо, смята арх. Киряков. Затова предложението му обхваща частта на ул. "Св. Княз Борис" от източния край на парк "5 октомври" до ул. "Цар Иван Шишман".

Арх. Иван Киряков е магистър по архитектура от Техническия университет в Мюнхен, член на Камара на архитектите в България от 2011 г. Той вече бе ангажиран с проектирането и постоянния авторски контрол по реновацията на няколко ключови проекта в Стара Загора. Сред тях са Зоопарка, Централния пазар, парк Аязмо, пазар „Васил Шахалов“ (преди известен като „Руски пазар“) и други.

Коментари към новината

Още новини от Строителство