Новини от област Стара Загора и България

Ремонтират 100-годишна църква, строена от Кольо Фичето в Мъглиж

Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Започва ремонт и реставрация на 100-годишния храм „Свети Димитър“ в Мъглиж. Дългоочакваното събитие беше отбелязано с водосвет за здраве и успех на начинанието, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митропоилит Киприан.

Под празничния звън на камбаната, прагът на църквата прекрачиха десетки граждани на Мъглиж, гости от страната, общественици, както и представителите на ръководството на общината.
Дългоочакваният ремонт на светата обител стана възможен благодарение на спечелен проект от Община Мъглиж в размер на 575 000 лева по Програма за развитие на селските райони към Държавен фонд „Земеделие“. Целта е храмът да бъде възстановен в автентичния си вид.

Строителството на храма започва през 1880-те години от майстор Кольо Фичето. Той обаче се разболява и не успява да довърши работата си. Храмът е осветен на Димитровден през 1891 година.
Изграждането на светата обител поема Уста Генчо малкият, ученик на Уста Генчо Кънев - голям строител по онова време. И двамата майстори са от Трявна.
От Трявна е и строителят, чиято фирма ще реставрира днес църквата „Свети Димитър“ в Мъглиж – Валентин Христов.

„Имам доста опит в този вид строителство. Няма да посрамя имената на тези велики строители. Ще завърша обекта година по-рано от предвидения срок за обекта от 2 години“, обеща строителят. Фирмата му е работила и по ремонта и реставрацията на наскоро завършения от Община Мъглиж бански комплекс.

Работата в храма ще започне тези дни с реставрация на всички 21 големи и 12 малки икони. Предстои да се реставрира цялостно и иконостаса. Ще се запазят цветовете, но ще се работи със съвременни акрилни бои, казаха реставраторите.
Следващата стъпка ще бъде цялостно подновяване на подовото покритие, освежаване на пода и работа по фасадата и двора на църквата.

Благодарение на родолюбиви мъглижани, 100 – годишната църква е поддържана в сравнително добър вид през годините. Сградата не е компрометирана.
„Искам да благодаря на всички дарители през последните 30-40 години, които съхраниха храма и дадоха възможност да го реставрираме в този вид“, каза кметът на Мъглиж Душо Гавазов. Сред всички тях ярко се откроява направеното от двамата братя Георги и Петър Петрови, които са сред най-големите дарители.

Гледайте видео репортажа от събитието.

Коментари към новината

Още новини от Строителство