Новини от област Стара Загора и България

Подписаха договора за основен ремонт на пътя между Мъдрец и Обручище

6392 09/09/2022 14:00 Строителство Пътища
Подписаха договора за основен ремонт на пътя между Мъдрец и Обручище
Divident.€U Divident.€U

Подписани са договорите с избраните изпълнители в обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор при основния ремонт на 15,7 км от третокласния път III-5504 Мъдрец - Искрица - Медникарово - Обручище.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи е ОБЕДИНЕНИЕ „РАДНЕВО ЛЕНД“ ДЗЗД, в което участват: „БГ ЛЕНД КО“ АД, „ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД.

Договорът им е за 19 776 000 лв. с ДДС, а средствата са от бюджета на АПИ. Строителният надзор е възложен на ОБЕДИНЕНИЕ „ИНФРАКОНТРОЛ 2022“, с участници: „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „ЕН АР КОНСУЛТ“ ЕООД. Стойността на техния договор е 497 520 лв. с ДДС.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово. Пътят е построен преди 45 години - през 1976 г., и оттогава не е основно ремонтиран.

Проведената обществена поръчка за проектиране и строителство е по ускорена процедура по реда на чл. 74, ал. 4 от Закона за обществените поръчки, поради спешната необходимост от ремонтни дейности на трасето и аварийното състояние на ж. п. надлеза в с. Обручище.

От началото на 2022 г. са извършвани периодични проверки на ж. п. надлеза в с. Обручище, като се наблюдава пропадане и в двете ленти на платното за движение и пукнатини. Настилката е силно износена, конструкцията му е с нарушена носимоспособност, тъй като в почти цялата отсечка има обособени участъци с видими повреди по пътното платно. По повърхността й се наблюдават множество мрежовидни пукнатини, дупки, кръпки, коловози, локални слягания и пропадания, са установили експертите на АПИ.

Началото на участъка, който ще се ремонтира, е при кръстовището с път II-55 Велико Търново - Нова Загора - ТЕЦ-2 - Свиленград, в района на с. Мъдрец. Завършва при пресичането с път III-554 Нoва Загора - Раднево - Харманли, в района на с. Обручище. Ще бъдат ремонтирани и трите големи съоръжения в отсечката – мост над дере, мост над р. Соколница и ж. п. надлез в с. Обручище, както и 32 бр. водостоци.

Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, разделен на три междинни етапа. Предвиденият срок за строително-монтажните работи е 540 календарни дни /18 месеца/ и започва след откриване на строителната площадка с подписване на протокол 2А.

Коментари към новината

Още новини от Строителство