Новини от област Стара Загора и България

Строителство

Община Раднево строи модерен пазар за 1,3 млн. лева

Община Раднево строи модерен пазар за 1,3 млн. лева
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общината тегли 1 млн. лева банков заем за изграждането на собствен фотоволтаичен парк

Община Раднево започва строителството на модерен пазар с инвестиция от 1,3 млн. лева. Първата копка на обекта ще бъде направена на 10 септември, а срокът за цялостното му изграждане е 6 месеца, съобщи за Divident.EU кметът на общината д-р Теньо Тенев. Парите са от капиталовите средства, които отпуска държавата на общината, както и дофинансиране със собствени приходи.
След процедурата по ЗОП е избран изпълнител – фирма „Инфрабилд“ ЕООД.

„Минахме през много трудности, за да започнем реализирането на този проект. В крайна сметка обособихме терен от 8 дка, който има и прилежащи площи. Ще ги използваме за паркоместа“, коментира Тенев.
Добро осветление, модерни търговски площи, удобства за клиентите и добра инфраструктура са само част от характеристиките на обекта.

Новият общински пазар ще улесни значително търговците и гражданите на община Раднево, тъй като съществуващият в момента е в критично състояние.
Другият голям обект, който миньорската община предвижда да реализира с банков заем е фотоволтаична централа. Тя ще намали значително общинските разходи за ток.
На този етап очакваме институциите да ни дадат точка за присъединяване. Имаме финансов ресурс, решение на ОС, съобщи кметът на Раднево.
За да реализира проекта си Община Раднево тегли банков заем от 1 млн.лева.

При тези цени на тока, смятаме че ще можем да го погасим задълженията за около 2-3 години, казва Тенев.
Фотоволтаичната централа ще бъде с мощност 600 KWh. Тя ще бъде изградена на 2 етапа. На вторият ще бъде присъединена нова мощност от 1000 KWh.
За реализиране на инвестицията ще бъде използван общински терен. С произведената ел.енергия Раднево ще задоволи нуждите от улично осветление в цялата община.

Коментари към новината

Още новини от Строителство