Новини от област Стара Загора и България

За първи път Камарата на архитектите в България връчва награда за опазване на наследството

За първи път Камарата на архитектите в България връчва награда за опазване на наследството
Divident.€U Divident.€U

За първи път в рамките на конкурса „Български архитектурни награди“ ще бъде връчена специална награда за опазване на културно-историческото наследство. Целта е да бъдат отличени архитектурни проекти с високи естетически качества, които вдъхват нов живот на ценните обекти и допринасят за интегрирането им в съвременната градска среда. Проектите трябва да стимулират устойчивото развитие на зоната, като подобряват икономическата активност, социалното взаимодействие и културния живот на местните общности.

Конкурсът вече е отворен за участие, като крайният срок за подаване на документи е 25 септември. 

В новата категория за опазване на наследството могат да участват проекти, които са изпълнени в периода от 2010 г. до септември 2022 година. Проектите ще се разглеждат от 5-членно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров. Членове на журито са: проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател по опазване на архитектурното наследство в УАСГ и експерт на ИКОМОС; арх. Доника Георгиева, преподавател в УАСГ и носител на специална награда в “Български архитектурни награди 2018”; арх. Емилия Кълева, преподавател в УАСГ и съосновател на фондация „Ново архитектурно наследство“ и арх. Щефан Баличи, председател на Камарата на архитектите в Румъния и експерт с 20-годишен опит в опазването на културно-историческото наследство.

„Недвижимото културно наследство е материалният отпечатък на времето и цивилизациите в модерния свят. То е паметта за миналото, която изгражда човешките ценности. Или ги разрушава. То е разказът за самите нас – откъде идваме и накъде отиваме. Ние сме временни пазители на съкровището, не негови собственици. Трябва да го предадем на поколенията след нас така, както сме го получили от поколенията преди нас. Затова е важно да се погрижим за него и да го опазим с автентичната му красота, дух, среда, история, памет. Това е човешката и професионалната ни мисия на архитекти. Вярвам, че с КАБ сме съмишленици в тази кауза“, казва председателят на журито арх. Петър Петров.

Проектите ще бъдат разглеждани по следните критерии:

Степен на съхранение на паметника в оригиналния му вид.
Качество на реставрацията и консервация на паметника и художествена стойност на новите архитектурни намеси.
Устойчивост и добавена стойност на съвременната функция.
Значение за обществото – стимулиране на социалния, културния и икономическия живот на местните общности.

Коментари към новината

Още новини от Строителство