Новини от област Стара Загора и България

Състезание

Проектът за Старозагорския зоопарк - в престижен архитектурен конкурс

Проектът за Старозагорския зоопарк - в престижен архитектурен конкурс
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проектът за обновения Старозагорски зоопарк се състезава в престижния конкурс ARCHINOVA 2022 . Тазгодишното издание на конкурса ще протече под мотото "Архитектура за по-добро бъдеще".
Проектът на обновения Старозагорския зоопарк е дело на известния архитект Иван Киряков и неговото студио „Архитект Киряков“ ЕООД.

Още в началото на своята работа арх. Киряков обяви, че целта му е зоопаркът да стане по-зелен и по-атрактивен, достъпен за хората (и като архитектурна среда) и привлекателен за туристите и гостите на града.
Архитектурният проект на старозагорския зоопарк се състезава в категория „Реализации- хотели, ваканционни селища, атракциони и спа центрове“.

В тази категория има и още 2 проекта, които ще бъдат разгледани от 16-членното жури от изявени български архитекти. Това са – проектът на „Вила Флавия“в Архитектурно-стопанския резерват в Старинен Пловдив и проекта на хотел „Amara Sugar“ в Слънчев бряг.
Конкурсът поставя в светлината на прожекторите качествената архитектура, поощрява стойностните проекти, смелите и иновативните идеи, отстоява високото качество и ценности, търси съкровения баланс между инвестиция и идея, казват организаторите му.

Деветото издание на конкурса Годишни архитектурни награди ARCHINOVA стартира на 11 април. Награждаването ще бъде през октомври на специална церемония.
Новото в деветото издание на конкурса е допълнителното направление Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда.

Ето и категориите на конкурса ARCHINOVA 2022:
• Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси.
• Еднофамилни жилищни сгради.
• Обществени сгради. (Университети, училища, детски градини, театри, кина, библиотеки, читалища, здравни заведения, конферентни центрове, домове за възрастни хора, спортни и обществени зали и др.)
• Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради, Сгради със смесено предназначение.
• Хотели, ваканционни селища, атракциони и спа центрове. Центрове за рекреация, спорт, развлечения и туризъм.
• Реставрация, консервация, реконструкция на стари сгради и сгради - паметници на културата

Коментари към новината

Още новини от Строителство