Новини от област Стара Загора и България

Обновената баня в село Ягода става национален център за мануална терапия

22613 02/08/2022 13:33 Общество България
Обновената баня в село Ягода става национален център за мануална терапия
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

След тригодишни финансови и административни препятствия уникалната 100-годишна сграда на минералната баня в мъглижкото село Ягода вече е напълно обновена и готова да приеме първите си посетители. В момента вървят само довършителни работи по пространството около банята.

Както съобщихме, тя ще бъде официално открита на 22 август от 19.30 часа с празнична програма, в която ще се включат певицата Тони Димитрова и лазерното шоу на Любомир Стаменов., но любопитни граждани и гости на курорта отсега обикалят около красивите шадравани и паркови пространства, изградени около банята чрез проекта „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда „Бански комплекс”, финансиран с дългосрочен общински кредит за 1,9 млн. лв., гарантиран от фонд „Флаг“.

Още за предстоящия празник: Откриват реставрираната баня в Ягода с лазерно шоу и концерт на Тони Димитрова

Очакванията на кметското ръководство в Мъглиж са с откриването на банята общината да привлече хиляди туристи и хора с проблеми на опорно-двигателния апарат и кожни заболявания, тъй като минералната вода на Ягода е благоприятна за лечението им.

Впечатляващата двуетажна сграда, проектирана някога от прочутия старозагорски архитект Христо Димов по подобие на баните в Карлови Вари, ще предостави на своите посетители както банска услуга с минерална вода, така и процедури с мануални терапии.

На първия етаж са разположени къпалните зали, които са разделени на две – мъжка и женска част. Тук са разположени и няколко семейни къпални, които ще се ползват от мама, татко и децата.

На втория етаж ще бъдат разположени лекарски кабинети, в които ще извършват прегледи лекари специалисти по ортопедия и травматология, рехабилитатори и специалисти по кожни болести. Те ще назначават специализирани терапии с минерална вода и мануални терапии, включващи широк диапазон от различни видове масажи и други мануални техники. Едно от важните звена в новата баня ще бъдат двата минерални басейна, в които ще се извършва водолечение с водна гимнастика.

„Привличаме най-добрите лекари специалисти и рехабилитатори в тези области на медицината“ , обясни за Divident.EU кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов. В банския комплекс ще се прилага преди всичко мануална терапия и масажи на най-високо ниво. Базата умишлено няма да бъде оборудвана с физиотерапевтична апаратура, тъй като с такава разполагат двата големи комплекса в близост „Терма“ и „Минерал Ягода“. По този начин ще се затвори кръгът от лечебно-възстановителни процедури, които ще бъдат предлагани на територията на село Ягода, посочи Гавазов.

Превръщането на село Ягода в модерно курортно селище обаче няма да спре до тук. Вторият етап на проекта предвижда облагородяване на района зад банята с изграждане на спортен комплекс с две футболни игрища с професионална изкуствена настилка, паркови и търговски площи. Това от една страна ще привлече спортисти и футболни отбори от професионалната лига да идват в село Ягода на подготовка и възстановяване, от друга ще направи мястото още по-атрактивно за туристите и гостите на курорта, смята Гавазов.

Показателни за очаквания туристически и икономически подем в Ягода са подготвените още два проекта за строеж на големи хотелски комплекси в селото. Това означава, че в курорта ще бъдат привлечени общо около 60 – 70 милиона лева инвестиции, смята Душо Гавазов.

През последните 2-3 години цените на имотите в село Ягода чувствително вървят нагоре и това не е следствие на инфлацията, а от създадената през годините добра инвестиционна среда, посочва кметът на община Мъглиж. Скоро тук ще започне и проект за обновяване на водопроводната мрежа в селището с ново асфалтиране на уличната мрежа.

Така мъглижкото село Ягода ще придобие облик на модерен курорт, способен да привлече туристи не само от страната, но и от чужбина и напълно ще оправдае статута си на курортно селище от местно значение с тенденция той да стане национален.

Коментари към новината

Още новини от Общество