Новини от област Стара Загора и България

Откриват реставрираната баня в Ягода с лазерно шоу и концерт на Тони Димитрова

9148 01/08/2022 16:00 Общество България
Откриват реставрираната баня в Ягода с лазерно шоу и концерт на Тони Димитрова
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

В истински празник ще се превърне официалното откриване на обновената и реставрирана баня в мъглижкото село Ягода. Събитието вече е насрочено за 22 август от 19.30 часа.

Тогава тържествен водосвет пред обновената банска сграда ще отслужи лично Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов ще обяви обновената баня за открита и ще разкаже накратко за възможностите, които предоставя обновеният бански комплекс и пространството около него.

Гостите на празничната вечер ще имат възможност да разгледат сградата отвътре. Специален гост-изпълнител на събитието ще бъде Тони Димитрова, а в тъмната част на вечерта ще бъде представено лазерното шоу на Любомир Стаменов. За доброто настроение на всички ще се погрижи DJ Latzo.

Успешното приключване на проекта „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда „Бански комплекс”, село Ягода, община Мъглиж” е от особено важно значение за региона, не само защото сградата е архитектурен паметник на културата, изграден в стил "Неокласика" преди около 100 години заради лековитите минерални извори в селото. Проектант на сградата е прочутият старозагорски архитект Христо Димов, който създава истински шедьовър в стила на минералните бани в Карлови Вари, Чехия.

"Това е обект от национално значение и неговото възстановяване ще привлече в региона много посетители - както туристи, така и хора, които ще открият тук възможност да лекуват своите заболявания", каза още при стартирането на проекта през 2019 година Душо Гавазов.

Ремонтът на банята мина през поредица от перипетии. В началото мнозина твърдяха, че след реставрацията банята няма да е действаща, а ще се превърне в музей за посетители. Последваха проблеми с финансирането на проекта, които бяха преодолени от общинското ръководство в Мъглиж. Първоначалните планове бяха банята да бъде отремонтирана с над 2 млн. лева от МРРБ, но от министерството осигуриха едва около 225 000 лева, с които по спешност беше ремонтиран само покрива и подпокривното пространство. Цялостният ремонт на сградата стана възможен след отпускане на дългосрочен общински дълг, гарантиран от фонд „Флаг“ в размер на 1,9 млн. лева.

Ремонтните работи обхващат не само сградата, която е паметник на културата от местно значение, но и облагородяването на парка около нея, разположен върху площ от 5 дка.

В средата на 2021 година започна съгласувателна процедура от страна на Националния институт за недвижимо и културно наследство и Министерството на културата, за пускане на банята в експлоатация. Процедурата обаче се проточи заради помощна постройка, която според НИНКН нарушавала цялостния архитектурен облик на сградата. Събарянето й обаче заплашваше с рухване на цялата сграда.

Така след повече от 3 години усилия възстановеният бански комплекс в село Ягода отново ще заработи и ще разнася славата на лековитата му минерална вода.

Оше по темата: Обновената баня в село Ягода става национален център за мануална терапия

Коментари към новината

Още новини от Общество