Новини от област Стара Загора и България

От началото на годината

Цените на имотите в близките до Стара Загора села скочиха с 50%

10088 01/08/2022 13:23 Строителство Имоти
Цените на имотите в близките до Стара Загора села скочиха с 50%
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Най-търсени на имотите в Змейово, Малка Верея, Прапорец, Борилово

От началото на годината цените на къщи в селата, които се намират в близост до Стара Загора са скочили с 50%, съобщи за Divident. eu Бисер Орлов, председател на регионалната структура на „Национално сдружение недвижими имоти“ и собственик на агенция „Евродом“.
Най-търсени са имотите в селата Змейово, Борилово, Малка Верея, Кирилово, Пряпорец, Остра могила.

Има нов профил купувачи – на възраст от 30 до 40 години, добре образовани, които желаят да закупят хубави имоти по селата и да останат да живеят там.
Появиха се и инвеститори, които купуват празни парцели в рамките на регулацията на населените места. Те изграждат там къщи, като някои от тях са с квадратура 200 кв.м. и повече. При наличието на добро място и добър проект, се получава хубав имот, който бързо се купува, казва Орлов. Някои къщи на такива места вече стигат цена от около 200 000 евро.

Ръстът в цените на къщите около старозагорските села е най-голям на имотния пазар в Стара Загора, отчитат брокерите.

Увеличава се търсенето и на къщи в района на Стара Загора. В момента се изграждат комплекс от къщи в района на Загорка, зад Самара 3, както и ансамбъл от къщи на територията на бившите казарми. Там средната цена е 1000 евро/ кв.м.
Увеличеното търсене на къщи е свързано с ковид кризата, казват брокерите. Тенденцията за бърз ръст в цената на селските къщи около Стара Загора е от около 2 години.

Друга тенденция на пазара на недвижими имоти в Стара Загора е изравняването на цените на апартаментите в централна градска част и в кварталите.
В кв. Железник, кв. Самара 3, кв. Казански - изток може да намерите апартамент на цената, на която се продава в центъра, казва Орлов.
Той допълва, че в района на Математическа гимназия, например, панелен апартамент от 62 кв.м.вече стига 68 000 евро.
Най-непривлекателни за купувачите остават имотите в кв. Зора и кв. Три чучура север.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство