Новини от област Стара Загора и България

Строителни фирми от Стара Загора започват протестни действия от утре

8508 26/07/2022 15:25 Строителство Пътища
Пламен Михалев, предс. на Камарата на строителите в Стара Загора
Строителни фирми от Стара Загора започват протестни действия от утре
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Камарата на строителите взе решение да подкрепи колегите си от пътностроителния бранш

Протестни действия започват от утре фирми от пътно-строителния бранш в страната. Протестите ще бъдат подкрепени от колегите им от Камарата на строителите в България. Това решение е било взето от УС на Камарата тази сутрин.

Протест се организира и в Стара Загора от регионалната браншова организация, в която членуват 270 строителни фирми.

Дневният ред на Камарата на строителите беше от три точки – първата беше за подкрепа на пътните строители, а втората беше свързана с несъстоялата се актуализация на цените в бранша, каза за Divident. EU председателят на регионалната камара на строителите в Стара Загора Пламен Михалев.

„През последните месеци държавата абдикира от задължението си да актуализира цените в строителния бранш. Имаше обещания, от септември миналата година се работи по актуализация на цените, но девети месец няма реални действия.

Това ще даде много негативни последствия върху целия строителен бранш, както и върху населението. С неиндексацията на цените доста строителни фирми ще прекратят дейност през следващите месеци, а част от тях ще фалират. Много европейски средства ще бъдат изгубени“, предупреди Михалев.

Той допълни, че Камарата на строителите е изпратила декларация до правителството в оставка и до президента, че подкрепя протеста на колегите си от пътностроителните фирми.

"Настояваме да се разплатят всички пари на пътните строители. Има си органи, които трябва да кажат къде е имало злоупотреби и да накажат когото трябва. Не е правилно целият бранш да се поставя под общ знаменател", коментира Михалев.

Пътните строители се събират в София, като протестът им започва от 9 часа. Още 20 точки в страната ще бъдат блокирани за един час.

Коментари към новината

Още новини от Строителство