Новини от област Стара Загора и България

За второто тримесечие на 2022 г.

Сделките с имоти в Стара Загора бележат спад от 9%

9096 22/07/2022 12:56 Строителство Имоти
Сделките с имоти в Стара Загора бележат спад от 9%
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инфлацията, войната в Украйна и несигурността кара много продавачи да оттеглят офертите си

Сделките с имоти в Стара Загора бележат спад от 9% за второто тримесечие на 2022 година според Агенцията по вписванията.
Спад на сделките на имотния пазар отбелязват почти всички големи градове в страната.

Така, например, в София увеличението на сделките с имоти е едва 0. 28 , при положение, че през първото тримесечие на 2022 г. то е било 8.7 на сто.
Варна и Бургас също забавят темповете на сделките. Само Пловдив бележи леко повишение – 3.8%.

Според брокерите охлаждането на пазара на имоти се случва на фона на войната в Украйна, скока на цените на материалите, високата инфлация и предстоящото увеличение на лихвите по ипотечните кредити.
Много строители спряха продажбите на зелено заради непредвидимата ситуация, съобщават от агенция „Адрес“ и агенция за недвижими имоти „Рока“ в Стара Загора.

На този етап обаче брокерите не се ангажират с прогноза за състоянието на пазара у нас през следващите месеци. Безспорно, той ще зависи и от политическата обстановка у нас, допълват те.
От около 2 месеца се забелязва спад в интереса към купуване недвижими имоти от страна на купувачите, отбелязва Живка Кондова, управител на агенция за недвижими имоти „Рока“ в Стара Загора.
Тя допълва, че темпът на сделките все още е нормален, но обажданията, интересът на купувачите е намалял. „Покрай войната в Украйна и инфлацията, много продавачи оттеглиха офертите си. На второ място цените стигнаха много високи нива за пазара в Стара Загора и някои имоти станаха невъзможни за купувачите“, обобщава тя.

Все още не може да се каже, че по-слабият интерес в момента е начало на нормализиране на пазара, смятат брокерите. Според Кондова няма как да се направи прогноза за пазара, когато икономическата среда през следващите месеци е непредсказуема.
Според брокери на агенция за недвижими имоти „Адрес“ спадът на интереса на купувачите в Стара Загора е от два месеца. Цените все още остават на едни и същи нива. Цената на жилища в централната част на Стара Загора се движат между 900- 1000 евро/ кв.м. Ако преди търсенето беше повече от предлагането на имоти, то сега те почти се изравняват.


Според собственика на Агенция за недвижими имоти „Досев“ в Стара Загора - Николай Досев , все още не може да се говори за спад на сделките на имотния пазар в Стара Загора. „ В Агенцията по вписванията са обобщени данни от всякакви сделки. Там имаме прехвърляния, дарения. Няма спад на пазара, имаме купувачи“, допълва той.

Коментари към новината

Още новини от Строителство