Новини от област Стара Загора и България

До дни обявяват новия главен архитект на Стара Загора

До дни обявяват новия главен архитект на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Нито един от двамата кандидати не живее и работи в Стара Загора

Двама са кандидатите за длъжността главен архитект на Стара Загора – това са арх. Младен Иванов и арх. Стефан Христов, съобщи за Divident.EU зам.-кметът на Община Стара Загора Янчо Калоянов.
Преминали са всички етапи на конкурса и предстои да бъдат обявят резултатите до няколко дни.

И двамата кандидати са се представили добре според зам.-кмета на Стара Загора и представителите на професионалната гилдия.
Нито един от двамата кандидати обаче не живее и работи в Стара Загора, стана ясно от предварителната справка.

На въпрос на „ Divident.EU защо длъжността не е привлекателна за старозагорските архитекти, от професионалната гилдия отговориха, че всеки може да тълкува това по различен начин. „Виновните за това са много - както нашата гилдия, така и общината. Като цяло през последните години колегите се разделят с този пост по доста неприятен начин“, коментира председателят на Съюза на архитектите в Стара Загора арх. Велимир Георгиев.

За първи път тази година кандидатите представиха писмена разработка с вижданията си за развитието на Стара Загора. До този момент кандидатите за поста са решавали само тест по ЗУТ за познания в професионалната област на длъжността и дейността на администрацията и са се представяли в обичайното интервю.

Писмената разработка се наложи заради измененията в изискванията за заемане на длъжността.
Писмената разработка цели да се видят възприятията, намеренията на съответния специалист за развитието на Стара Загора.

Комисията за избор на главен архитект на Стара Загора е от 7 човека, двама са представители на професионалната гилдия . Представител на Камарата на архитектите е арх. Петър Влахов, а на Съюза на архитектите – арх. Велимир Георгиев. Председател на комисията е зам.-кметът Янчо Калоянов. В нея влизат временно изпълняващият длъжността главен архитект Николай Василев, Лариса Иванова, секретарят на общината Делян Иванов.

Коментари към новината

Още новини от Строителство