Новини от област Стара Загора и България

Приеха новия Общ устройствен план на Стара Загора с пълно единодушие

Приеха новия Общ устройствен план на Стара Загора с пълно единодушие
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници на Стара Загора приеха с пълно единодушие новия Общ устройствен план.
Разработката на плана започна през 2020 г. Мина изработването на предварителния проект, проведе се обществено обсъждане, срещи с професионалните гилдии на архитектите, припомни председателят на ПК по териториално, селищно устройство и транспорт арх. Мартин Паскалев. Новият план предполага развитие на Стара Загора в източна и западна посока за жилищно строителство и в южната част, където са значително разширени индустриалните зони, включително с предвиждането на високо технологично строителство. Според гилдията почти 80% от дадените препоръки на проектантския екип са отразени в новия документ.

Друго безспорно предимство според председателя на ресорната комисия е включването на всички 51 села с конкретизирани територии за застрояване. Искам да благодаря на колегите, които са част от комисията по териториално, селищно развитие и транспорт за свършената работа, каза пред общинските съветници арх. Паскалев.

Председателят на групата общински съветници от БСП в местния парламент – проф. Иван Върляков каза, че групата общинските съветници от БСП ще подкрепи плана, тъй като той е с много добра визия. В него има и недостатъци, които могат да бъдат изчистени за в бъдеще, допълни той.

В историята на местния парламент в Стара Загора не е имало до момента ОУП, подложен на по-широко обсъждане от този, каза общинският съветник от ГЕРБ Таньо Брайков.
Според кмета на Стара Загора Живко Тодоров най-голямото предимство на новия ОУП е разширението на зоните за инвестиции.

„На първо място с този Общ устройствен план се коригираха налични противоречия по отношение на действащи ПУП-ове, които се разминаваха с действащия ОУП. С него няма да се налагат частични изменения, които да се правят почти на всяка общинска сесия, както беше до момента. На второ място с този ОУП не се застрашават действащи зелени площи в града, което е много важно и е в синхрон с политиката на общината“, посочи Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Строителство