Новини от област Стара Загора и България

Банският комплекс в село Ягода е готов, чака последно разрешение от МК

Банският комплекс в село Ягода е готов, чака последно разрешение от МК
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

До седмица, две приключват окончателно строителните работи в банския комплекс в Ягода, съобщи кметът на Мъглиж Душо Гавазов. За да се пусне обектът, той трябва да получи последно становище от Министерство на културата, този път във връзка с приемане на измененията от страна на проектантите, отразени в заповедната книга, както и за въвеждане в експлоатация.

„За последното съгласувателно писмо чакахме да се произнесе Националният институт за недвижимо културно наследство в продължение на осем месеца. Надявам се сега тази институция да си свърши по-бързо работата, защото хората чакат с нетърпение да се възползват от лековитите минерални води в този култов за Община Мъглиж обект“, каза Гавазов.

Той допълни, че инженерите са свършили добра работа на обекта, защото са направили така, че да канализират голямото количество подпочвени води на около 3-4 метра, водата е уловена и отведена.
Цялостният ремонт на сградата стана възможен след отпускане на дългосрочен общински дълг, гарантиран от фонд „Флаг“ в размер на 1,9 млн. лева.

Първоначалните планове бяха банята да бъде отремонтирана с над 2 млн. лева от МРРБ, но от министерството осигуриха около 225 000 лева, с които по спешност беше ремонтиран покрива и подпокривното пространство.
Ремонтните работи обхващат не само сградата, която е паметник на културата от местно значение, но и облагородяването на парка около нея, разположен върху площ от 5 дка.

Сградата на Минералната баня в село Ягода е строена в началото на 20 век по проект на старозагорския архитект Христо Димов. Архитектурата и напомня за подобни съоръжения в чешкия курорт Карлови Вари.

Коментари към новината

Още новини от Строителство